Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sebezhető fiatalok

Dotkom

Sebezhető fiatalok

Kockázatnak a tinik az Interneten.

Az Európai Unió kezdeményezésére létrejött mai „Safer Internet Day” (Biztonságosabb Internet Napja) napján a UPC kábeles és internet-szolgáltatóval együttműködésben az Insafe, a biztonságos internetezést propagáló nemzetközi szervezet közzétette a fiatalok internetes viselkedését vizsgáló felmérésének első eredményeit. A több mint 12 ezer résztvevő bevonásával készített pán-európai felmérés feltárja, hogy a fiatalok milyen személyes adatokat adnak meg a weboldalakon, hogyan chatelnek, miként kezelik az e-mail üzeneteket, illetve a veszélyeket rejtő programokat és webhelyeket. A felmérés tanulsága szerint a 15-17 éves korcsoport a legveszélyeztetettebb, ezért a biztonságos internetezés módszereit az ő körükben szükséges a leginkább tudatosítani.

A válaszadók, különösen a 10-18 évesek a felmérés szerint óvatosan állnak az azonnali üzenetküldő (messenger) szolgáltatás használatához: 56 százalékuk elutasítja a számukra ismeretlenektől érkező meghívásokat. Ugyanakkor az összes válaszadó 56 százaléka teljes körű leírást ad magáról az új barátokkal való kapcsolat kialakítására szolgáló közösségi oldalakon és szükség szerint magánéleti részletekkel is szolgál. Amennyiben online játékot kínáló webhelyen regisztrációt kérnek, akkor a többségük (53%) a valódi személyes adatait adja meg. Csupán 36 százalékuk használ ilyenkor hamis, fiktív adatokat.

A felmérésben résztvevők többsége azonban nyitott arra, hogy többet tudjon meg a biztonságos internethasználatról: 53%-uk állítja azt, hogy odafigyel, ha tanára a biztonságról beszél és ezáltal a magatartásán is változtat. Mindössze 24% vallotta azt, hogy nem figyel a tanárára, mivel úgyis mindennapos internethasználó. A fiatalok 73 százaléka tesz valamilyen óvintézkedést, amikor találkozóra megy egy interneten szerzett új ismerőssel. Ugyanakkor a 14-17 évesek körében gyakrabban fordul elő ez a fajta találkozás, így ők fokozottabban érintettek ennek veszélyeiben is. A 10 és 18 év közötti fiatalok 11 százaléka teljesen egyedül megy el az első találkozóra újdonsült webes ismerősével.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés