Connect with us

technokrata

Börtönbüntetés hackelésért

Dotkom

Börtönbüntetés hackelésért

Több millió számítógépbe törtek be.

Egy holland bíróság kedden meghozott ítélete szerint két hackerre börtönbüntetés vár, amiért szerte a világon számítógépek millióiba törtek be, arra használva az eltérített rendszereket, hogy online bűnöket kövessenek el. A főbűnöst kétévnyi, segítőjét másfél évnyi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Emellett az elsőrendű vádlottnak 9000 eurót, a másodrendűnek 4000 eurót kell büntetésként kifizetnie.

A meg nem nevesített elítélteket a Toxbot nevű trójai program létrehozásával és elterjesztésével vádolták. Az elkövetők az irányítás alá vont komputereket botnetbe szervezték, hitelkártya és más személyes adatokat loptak el, valamint arra használták az egyszerre több százezer PC-ből is álló hálózatot, hogy online vállalkozásokat zsaroljanak. Az üzemeltetőket azzal keresték fel, hogy ha nem fizetnek egy meghatározott összeget záros határidőn belül, akkor DoS-támadással elérhetetlenné teszik website-jaikat.

Alig 20 éves az ügyben elsőrendű vádlottként szereplő hacker, akit a Toxbot létrehozása mellett a Wayphisher nevű trójai program megalkotásában is bűnösnek találtak. 28 éves segítője a terjesztésben és a botnet karbantartásában vett aktívan részt – kettejük elfogására még tavaly októberben került sor. A fiatalok az ellopott személyazonossági adatokat felhasználva Playstation játékkonzolokat, Ipodokat, hangfalakat, egy videokártyát és egy kamerát is vásároltak.

Ez az eset volt az első nagy, cyberbűnözés ellen irányuló eljárás Hollandiában, ahol már ítélet is született. Azonban korántsem ért még véget a jogi hercehurca, mivel további gyanúsítottak is felbukkantak az ügy kapcsán, akikre szintén bírósági ítélet vár.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp