Connect with us

Komoly veszélyben az Internet?

Dotkom

Komoly veszélyben az Internet?

A PC-k negyede fertőzött; megjelentek a saját vírusvédelemmel(!) bíró botnetek.

A múlt hét végén a svájci Davos-ban tartott Világgazdasági Fórumon szólalt fel Vint Cerf, az Internet egyik „szülőatyja”. A szakember szerint a Világháló komoly veszélyben van a botnetek, azaz zombiszámítógépekből álló hálózatok folyamatos terjedése miatt. Ezeket az online bűnözők arra használják fel, hogy támadásokat hajtsanak végre a cybertérben, spammeljenek vagy vírust/férget/trójai programot terjesszenek stb. Létrehozásukhoz többnyire ismert és kevésbé ismert szoftveres biztonsági réseket aknáznak ki – a védtelen PC-kre botokat telepítenek, így tartanak ellenőrzésük alatt nemritkán akár több tíz- vagy százezer számítógépet.

Cerf jóslata szerint nemsokára az Internetre csatlakozó komputerek negyede áll majd a botneteket kezükben tartó támadók irányítása alatt. Ez durván 150 millió, trójai programmal fertőzött számítógépet jelent, állítja a jelenleg a Google-nél dolgozó szakember, akinek szavait Mark Sunner, a Messagelabs vezető biztonsági elemzője is alátámasztotta. Sunner Davos-ban közölte az érdeklődőkkel, hogy nemrég egy olyan botnetet (Spam Thru) figyeltek meg, mely tízszer hatékonyabban működött a többi, hasonló célból szervezett hálózathoz képest. Ezt legfőképpen annak köszönhette, hogy a botnetet létrehozó trójai program beépített védelme révén képes elrejtőzni az antivírus rendszerek elől, sőt; saját vírusvédelemmel rendelkezik. Ez utóbbi funkciót azért alkalmazza, hogy a már áldozatul esett PC-ket megvédje más trójai programok támadásától, azaz a hálózatba szervezett komputer „más csordába való elhajtásától”.

Sunner szerint az a legaggasztóbb dolog a Spam Thru megjelenésében, hogy a 2006-os év végén tapasztalt ugrásszerű forgalomnövekedés csak előszele volt annak, ami előttünk áll. A bonyolult, önmagukat óvó botnetek szélesebb körben való megjelenése akár virtuális háborút is kirobbanthat az Interneten. A felhasználók többsége pedig nincs tudatában annak: hamarosan saját számítógépeiken húzódnak meg a frontvonalak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom