Connect with us

GPS: vírus a rendszerben!

Dotkom

GPS: vírus a rendszerben!

Számos helyzetmeghatározó eszköz fertőzötten került a felhasználókhoz.

Ritkán ugyan, de megesik, hogy egy számítástechnikai eszköz már fertőzötten kerül a boltok polcaira. Ilyen esetről volt kénytelen beszámolni a TomTom is: a műholdas navigációval foglalkozó vállalat GO 910 eszközeinek egy része a tavalyi év során ártalmas szoftverrel „előtelepítetten” került forgalomba. A nemrég kiadott közlemény szerint a 2006 szeptembere és novembere között előállított készülékek némelyike volt vírusfertőzött. A TomTom szerint izolált esetekről van szó, és lépéseket tettek annak érdekében, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő még egyszer.

Davey Winder blogoló szerint, aki első között írt a problémáról, a GO 910-es a TomTom szoftverének 6.51-es kiadását használja. Ebbe a rendszerbe tudott beférkőzni a win32.Perlovga.A és a TR/Drop.Small.qp trójai program, önmagukat copy.exe és host.exe file-névvel álcázva. Winder értesülései szerint a vállalat a panaszkodó felhasználókat azzal nyugtatta meg, hogy a fenyegetés nem jelent komoly veszélyt, és azt tanácsolta számukra, hogy a trójai programokat antivírus szoftverrel távolítsák el a kis eszköz merevlemezéről.

A TomTom hivatalos közlése szerint nem értesültek eddig olyan esetről, amikor a fenti digitális kártevők bármilyen problémát is okoztak volna a felhasználóknak. A cég hivatalosan is extrém alacsony kockázatúnak minősítette a trójai programok GO 910-es eszközén való létét. Ennek talán az az egyik legfőbb oka, hogy a készülékek linuxos operációs rendszert használnak, míg a két malware Windows-ra készült. Így tehát nem kell attól tartani, hogy az autóvezetés kevésbé biztonságossá válik a fertőzött rendszerek miatt. Mindazonáltal a kézi eltávolítást senkinek nem javasolja a vállalat; a kártevőket antivírus szoftverekkel javasolja eltüntetni a rendszerből. Azok számára, akik nem rendelkeznek ilyen alkalmazással, a Symantec és a Kaspersky Labs ingyenes megoldásait javasolja.

Amire nem adott választ a TomTom, az az, hogy miként fertőződhettek meg a készülékek. Graham Cluley, a Sophos vezető technológiai konzultánsa szerint a készülékek a minőségbiztosítási eljárás során eshettek áldozatul a trójai programok terjeszkedési vágyának. Cluley szerint mivel igen kevés GO 910-es vált fertőzötté, ezért valószínűleg úgy történhetett meg az eset, hogy a minőség-ellenőrzés során a készülékeket egy, már fertőzött PC-hez csatlakoztathatták, és innen kerülhettek ár a digitális kártevők.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom