Connect with us

Ledöglik a net egy általános hiba miatt?

Dotkom

Ledöglik a net egy általános hiba miatt?

Az egész Internetre veszélyes lehet a nemrég felfedezett Cisco hiba.

A Cisco Systems routerei és switch-ei sebezhetőek, mégpedig a vállalat Internetwork Operating System (IOS) szoftverének sérülékenységei miatt. Az Internet gerincének kialakításánál is gyakorta alkalmazott eszközök hibája így nem csak egyes lokális hálózatokra jelenthet veszélyt, hanem az egész Internetre hatással lehet. Kihasználásával lefagyaszthatóvá tehetők a Cisco készülékei, vagy távolról való jogosulatlan kódfuttatásra nyílhat lehetősége egy támadónak. A San Jose-i alapítású vállalat szerdán adta ki figyelmeztetését, mely az amerikai US-CERT IT-biztonsági szervezet felfedezése nyomán került a Cisco érdeklődésének középpontjába.

Akár meg is változtathatja egy, a megfelelő ismeretek birtokában levő támadó a hálózati eszközök, routerek és switch-ek konfigurációját, olvasható a tájékoztatóban. Ezzel legrosszabb esetben az is elérhető, hogy az ártalmatlan oldalakra irányuló forgalom potenciálisan veszélyes site-okra helyezhető át, ahol például kémkedhetnek a felhasználó adatai után. Egy szolgáltatásmegtagadásra irányuló támadás (denial-of-service, DoS) esetén pedig az érintett készüléket teljesen le is lehet „lőni” a hálózatról, komoly adatforgalmi dugókat okozva ezzel.

Összesen három sebezhetőségre kínál most védelmet az a szoftveres frissítés, melyet az amerikai vállalat elérhetővé tett az érintettek számára. Ez utóbbiaknak érdemes is sietniük az alkalmazásba vétellel, mivel a cyberbűnözők már érdeklődnek a sebezhetőségek kihasználásának módjáról. Erről Gunter Ollmann, az IBM Internet Security Systems részlegének igazgatója számolt be, a cég saját megfigyeléseire alapozva bejelentését.

A Cisco arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a sebezhetőségek kihasználásáról még nem kapott tájékoztatást.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom