230 halott az európai viharok miatt"/> 230 halott az európai viharok miatt - technokrata | technokrata
Connect with us

technokrata

Dotkom

230 halott az európai viharok miatt

Ha ön a címre kattintott, komoly veszélyben lehet egy e-mailen terjedő trójai program miatt. Az F-Secure jelentése szerint a „Storm Worm”, mely az Európa felett a múlt héten átsöprő, szokatlanul erős vihar jelentette médiafigyelmet kívánja kihasználni, azon internetezőket tudja megfertőzni, akik minden gyanú nélkül kattintanak egy speciális levélre. Az e-mail ugyanis a címbeli tárggyal (természetesen angolul: „230 dead as storm batters Europe”) próbálja meg felkelteni a levelet olvasó kíváncsiságát.

Még pénteken közölte Mikko Hyppönen, az F-Secure vezető kutatója, hogy a Storm Worm az utóbbi idők legnagyobb hatású trójai támadása: többszázezer fertőzött e-mail indult el az Interneten, hogy új bothálózatot (botnetet) hozzon létre. Ráadásul szinte azonnal kihasználta a hirtelen jött figyelmet: a vihar tombolásának csúcspontja után alig 15 órával már megjelentek az első fertőzött e-mailek az Interneten. „Ez szokatlan tempó.” – nyilatkozott Hyppönen.

Nevével ellentétben a Storm Worm nem féreg, hanem egy trójai program – a csatolmányként érkező digitális fenyegetés addig nem jelent veszélyt az internetezőkre, amíg rá nem kattintanak. Amennyiben a címzett megnyitja az állományt, beindul a fertőzési folyamat: hátsó kapu nyílik az így már védtelenné váló rendszeren. Ezt kiaknázva hamar bothálózat tagjává válik a komputer: spamet, vírust terjeszthet, DoS-támadást kezdeményezhet, és akár a gépet használó jelszavait, azonosító kódjait is ellophatják.

Hyppönnen szerint a „Viharféreg” már majdnem olyan mértékben tudta kifejteni hatását, mint 2006 legnagyobb támadásai, tehát ez az első 2007-es, igazán komoly problémát jelentő digitális fenyegetés. A Sasser és a Slammer okozta pusztításhoz azonban (még) nem ér fel, mondta a szakértő, és valószínűleg nem is fog, mivel az antivírus termékek többsége már rendelkezik a blokkolásához szükséges szűrőkkel.

A trójai programot terjesztő e-mailek egyébként túloznak: habár valóban emberáldozatokat követelt a múlt heti, gyakran orkánerejű vihar, az Associated Press közlése szerint a természet tombolása miatt összesen 41 ember vesztette életét.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom