Connect with us

Hirdetés

technokrata

Online bűnözés – az egyszerű emberek visszavágnak

Dotkom

Online bűnözés – az egyszerű emberek visszavágnak

Az online bűnözés ellen tenni akaró internetezők kvázi cyberpolgárőrségként segítenek a rendőrségnek.

A londoni Metropolitan Police Service a való életben megszokott, de az online világban eddig ritkának számító segítséget kapott: önkéntes aktivisták igyekeznek a kezük alá dolgozni. A rendőrség számos civil csoporttal működik együtt, elsősorban hírforrásként hasznosítva az önkéntesek szervezeteit. Ezzel a segítséggel hatékonyabban vehetik fel a harcot az online csalásokkal szemben. Az olyan csalásokkal szemben, amilyenek ellen például az Artist Against 419 is fellép. Ezen becsapásokra jellemző, hogy e-mailekkel a naiv emberekből pénzt szednek ki, azzal hitegetve őket, hogy lottón nyertek, vagy segíthetnek kiszabadítani egy afrikai/ázsiai diktátor/miniszter/vezető beragadt pénzét az országból, némi jutalékért cserébe.

Az AA419 nem csak információkkal látja el a rendőrséget, hanem saját szakállára gerillaakciót folytat az ilyen site-ok ellen: sávszélesség-igényes kérelmeket intéz feléjük, hogy vagy kiüsse elérhetőségüket az Internetről, vagy legalább lelassítsa megjelenítésüket. Nem meglepő módon vannak, akik az AA419-nél még komolyabb eszközökhöz folyamodnak. A 419 Eater nevű csoport például csaliból válaszol a pénzkérő levelekre, és nem ritkán a csalók által megadott képeket küldik el más csalóknak, hogy az erre fordított idővel is terheljék őket, csökkentsék hatékonyságukat. De léteznek olyan hackerek is, akik küldetéstudatuknak érzik a csalást terjesztő botnetek letiltását és az ezzel kapcsolatos hackertevékenység megtörését.

És habár az ilyen önbíráskodást a rendőrség elítéli, és egyáltalán nem támogatja, nem is lép fel ellene. Sőt, a csoport információit felhasználja, ha tudja, hogy megtegye a szükséges lépéseket egy-egy bűneset kapcsán. Ed Gibson, a Microsoft nagy-britanniai leányvállalatának vezető biztonsági tanácsadója szerint kétélű fegyver a fenti csoportok hallgatólagos támogatása. Ha valaki, elunva azt, hogy egy címről rendszeresen spam vagy vírus érkezik, elárasztja azt hasonló „kedvességekkel”, akkor szinte biztos, hogy nem az eredeti támadót, spammert bünteti meg, hanem egy többnyire teljesen ártatlan internetezőt. A meghamisított e-mailcímek miatt ugyanis a kéretlen levelek többsége nem arról a címről érkezik, amelyik mögött a spammer áll.

Egy, a gyerekek kihasználása ellen és online védelmükért küzdő szervezet szintén erre figyelmeztetett. Nemrég történt meg Portsmouth-ban, hogy az emberek pedofiliával vádoltak meg valakit – mint utóbb kiderült, tévesen. Ez azonban oda vezetett, hogy az ártatlanul meggyanúsított férfire rákerült a pedofil jelző, és a tisztázást követően is megbélyegzett maradt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés