Connect with us

Nem pihennek a Windows-riválisok sem

Dotkom

Nem pihennek a Windows-riválisok sem

Biztonsági funkciókkal bővült a Solaris 10.

A Windows Vista kevesebb mint két hét múlva esedékes, nagy nyilvánosság előtti indulása előtt a Sun Microsystems, a Solaris gyártója új termékfejlesztéseket jelentett be Solaris 10 operációs rendszeréhez. Az operációs rendszer teljes mértékben integrált és ahhoz elérhető biztonsági szolgáltatások közé tartozik a Solaris Trusted Extensions, amely a címke alapú biztonsági technológiával a különböző érzékenységi szinteknek megfelelően biztosítja az adatok és alkalmazások védelmét. A másik új biztonsági szolgáltatás a Secure By Default Networking, amely csak a felhasználók és a folyamatok hozzáférés-szabályozásához szükséges jogosultságokat adja meg a felhasználók számára, így fokozza a hálózat biztonságát. Emellett automatikusan kikapcsolja a ritkán használt szolgáltatásokat, ezáltal a rosszindulatú programoknak kisebb támadási felületet hagy, miközben a rendszer teljesen funkcionális állapotban marad.

A Solaris 10 legújabb kiegészítőinek minősítése SPARC és x64/x86 architektúrájú kiszolgálókra jelenleg a Common Criteria Certificate EAL4+ szintjén a Controlled Access, Role-Based Access Control és Labeled Security Protection Profiles (CAPP, RBAC, LSPP) vizsgálatokon folyik.

A Solaris Containers futtatókörnyezetet is tovább bővítette a Sun, így az ügyfelek leválaszthatják, klónozhatják és áthelyezhetik a futtatókörnyezeteket. A szoftveresen meghatározott határok segítségével egymástól elkülönítve kezelhetők a szoftveralkalmazások és szolgáltatások, így a Solaris egyetlen példányán számos különálló futtatási környezet hozható létre. A rendszeradminisztrátorok a gyorsan változó igények rugalmas kielégítéséhez új futtatókörnyezeteket hozhatnak létre, illetve a meglévőket tetszés szerint átrendezhetik a rendszeren belül.

A virtualizáció terén egy másik újítás a logikai tartományok (Logical Domains) használata, ami az UltraSPARC T1 alapú rendszerekhez biztosítja a megfelelő virtualizációs és particionálási technológiát. A Solaris futtatókörnyezetek és a logikai tartományok használatával a CoolThreads kiszolgálók esetében akár 80%-os rendszerkihasználtság is elérhető. A 2007-es évre tervezett másik virtualizációs újdonság a Xen nyílt forráskódú, paravirtualizációs technológia, ami a virtuális gépek felügyelőmoduljaként szoftveres interfészt biztosít számukra.

A Solaris 10 binárisan és forráskód szerint is kompatibilis maradt az előző 10 évben megjelent verziókkal.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom