Connect with us

Hirdetés

technokrata

IT-ra gyúrnak a hazai közüzemi cégek

Dotkom

IT-ra gyúrnak a hazai közüzemi cégek

2010-ig az IT beruházások évente átlagosan 8,5 százalékkal bővülnek a közüzemi szektorban.

A közép-európai közüzemi szektor gyökeres átalakuláson megy keresztül, ami az IT beruházásokat is érinti – méghozzá a vertikum minden pontján. Az IDC négy nemzeti piacon (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) nemrég végzett vizsgálata szerint az ágazat működését a következő tényezők együttese határozza meg: a horizontális szétválasztás (unbundling), az EU villamosenergia- és gázpiaci irányelveiből eredő verseny megjelenése és a privatizáció.

Az IDC adatai alapján a közüzemi cégek IT ráfordításainak értéke 2005-ben a térségbeli vállalatok összesített IT kiadásainak 5,5 százalékát tette ki. A piaci liberalizáció és a kormányzati privatizációs programok kiteljesedésével azonban lendületet kap a folyamat, hiszen a multinacionális szereplők mind komolyabb beruházásokat hajtanak végre a helyi piacon, és ez a nemzeti közüzemi cégeket is IT kiadásaik növelésére serkenti. Az IDC arra számít, hogy az IT beruházások évente átlagosan 8,5 százalékkal bővülnek majd a szektor vállalatainál a 2010-ig tartó időszakban.

„Az informatika központi szerepet játszik abból a szempontból, hogy a hazai tulajdonú szállítók át tudjanak állni a nemzetközi piacokra jellemző élesebb versenyre” – mutatott rá Scott Moore, az IDC CEMA vezető tanácsadója. „Az IT nélkülözhetetlen eszköz az előírások betartásához éppúgy, mint az energiatermelési, -átviteli és -ellátási tevékenység ésszerűsítéséhez. Az ügyféloldali folyamatok minőségének javításához is felbecsülhetetlen segítséget nyújt. A vizsgált vállalatok több mint fele ügyfélszolgálati rendszerek és fejlett számlázási megoldások beszerzésére készül.”

A vizsgálat további megállapításai:
– A lengyel közművállalatok informatikai hardverberuházásai évente átlagosan 13,5 százalékkal fognak nőni 2010-ig;
– A cseh és a magyar közművállalatok külső informatikai célú kiadásainak több mint felét IT szolgáltatások teszik ki;
– A megkérdezett cégek legalább fele fontos informatikai feladatként említette ERP-rendszere bevezetését vagy frissítését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés