Connect with us

technokrata

A Samsung 20 milliárdot fektet itthoni tévégyárába

Dotkom

A Samsung 20 milliárdot fektet itthoni tévégyárába

Ezer új munkahely létesül.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter 2007. január 12-én jelentette be, hogy a Samsung a tervek szerint tovább bővíti magyarországi beruházásait. A várhatóan 2007 közepén megnyíló gyár 2010-re éri el teljes kapacitását. Az új TV-gyártó részleg a már 2006-ban megkezdett fejlesztésekkel együtt öszesen 20 milliárd forintos beruházással épül a tervek szerint, és mintegy 1.000 új munkahelyet teremt a térségben.

Lee June Young úr a sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt közel tizennyolc év során a Samsung pályája gyakorlatilag töretlen, egyenletes fejlődést mutat Magyarországon. Az újabb beruházásnak köszönhetően nemcsak a hazai, de az európai piacon is megszilárdíthatja LCD televíziógyártásban vezető pozícióját a Samsung.

A már 2006-ban megkezdett fejlesztésekkel együtt a kilátásba helyezett teljes befektetés 20 milliárd forint körül realizálódik majd. A tervek szerint az 1.000 főt foglalkoztató, 18 ezer m2 alapterületű új gyáregység egy 7 hektáros területen helyezkedik majd el. A magyarországi jelenlét és az újabb beruházás egyik legfőbb oka a szakképzett, kiváló gyakorlati tudással rendelkező munkaerő. Az új üzem építésével párhuzamosan lépcsőzetesen toborozzák az új munkavállalókat, nemcsak Jászfényszarun, hanem a széles vonzáskörzetből is. Így nemcsak a térség, hanem a régió munkavállalóira is számít a Samsung.

A gyár eddig is meghatározó szerepet töltött be a televíziókészülékek gyártásában: 2006-ban összesen 3,2 millió készülék hagyta el az üzemet – a gyár kapacitása egyre inkább megközelíti a heti 100-110 ezer készüléket, ezeket a termékeket pedig 34 országba értékesíti a cég. Az üzemben mintegy 2.000 munkatárs dolgozik, így a cég már ma is igen jelentős szerepet tölt be a térség munkaadói között. A gyár magyarországi forgalma 41,5 milliárd forint volt 2005-ben, az export eladás elérte a 136 milliárd forintot.

A Samsung Electronics 8,1 billió wont irányzott elő tőkeberuházásokra 2007-ben. Míg a tényleges összeg valamivel alacsonyabb a korábbi évhez képest, a beruházások szintje megközelítően hasonlít a 2006-os szinthez, ha figyelembe vesszük a 2006 végi, 1 billió won összegű megelőlegezett kiadást, a devizahatásokat, valamint a Samsung Austin Semiconductor és S-LCD 1,6 billió won összegű kiadásait 2007-ben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle