Connect with us

Rendszeres e-mailek a kémszervezettől

Dotkom

Rendszeres e-mailek a kémszervezettől

Ha tudni akarjuk, mekkora a (terror)veszély…

Nemrég jelentette be Nagy-Britannia, hogy nemzeti kémügynöksége, az MI5 új szolgáltatást indított. A keddi bejelentés értelmében a felhasználók arról kaphatnak e-mailes tájékoztatást egy regisztráció után, hogy mekkora az ország fenyegetettsége. Az automatikusan kiküldött elektronikus leveleket a „testvérszervezettel”, a nemzetközi brit kémügynökséggel, az MI6-szel együttműködve hozták létre.

„A bejelentés része a szolgálat azon erőfeszítésének, mellyel nyilvános kommunikációját igyekszik fejleszteni, s egyben eleget tesz a kormányzat azon rendelkezésének, mely szerint a nyilvánosságot informálni kell a nemzetet fenyegető veszély szintjéről.” – mondta a brit belügyminisztérium egyik szóvivője. Ez egyfajta nyitásként is értékelhető hosszú évtizedek szigorú titkolózása után. A nyilvánosság felé közeledés ráadásul nem is újkeletű: a két ügynökség már évek óta saját website-ot üzemeltet, ahol biztonsági tanácsokat adnak az érdeklődőknek, informálják őket a kémszervezeteknél elérhető karrierlehetőségekről. Arra is akadt már példa, hogy toborzó hirdetéseket adtak fel a szigetország újságjaiban.

Jelenleg „severe” státuszt mutat az e-mailes szolgáltatás értesítője, ami a második legmagasabb szint a veszélyességi skálán. Ez azt jelenti, hogy a kormányzat úgy gondolja: egy terrortámadás bekövetkezési valószínűsége az elkövetkezendő időkben magas. Amint arról az MI5 feje, Eliza Manningham-Buller tavaly novemberben beszámolt, legalább 30 aktív militáns iszlám fanatikust azonosítottak már be Nagy-Britanniában; a fenyegetés pedig vagy kémiai támadás, vagy nukleáris eszköz képében jelentkezhet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom