Connect with us

Miért van kevesebb spam?

Dotkom

Miért van kevesebb spam?

Harmadával csökkent a kéretlen levelek száma. Rejtélyes okok a háttérben.

A Softscan jelentése szerint a múlt héten mintegy 30 százalékkal esett a spam mennyisége. Habár megerősíteni nem tudták, de vélemények szerint ennek az az oka, hogy egy nagy botnet (ideiglenesen) széthullott, elvesztették a hálózat mögött állók a gépek feletti ellenőrzést. A botneteket egyébként olyan, az egyes felhasználók tudta nélkül hálózatba szervezett, Internetre csatlakoztatott számítógépek alkotják, melyek felett néhány online bűnöző rendelkezik: spammel, támadást hajt velük végre stb.

A csökkenésnek más oka is lehet – amint arról mi is beszámoltunk, a tavalyi év végén egy földrengés rázta meg a távol-keleti területeket, és ezzel számos tengeralatti kábelt rongált meg. A Softscan szerint azonban ennek a spamre gyakorolt, a múlt héten jelentkező hatása megkérdőjelezhető, mivel a kéretlen elektronikus levelek mennyiségében tapasztalt esés nem a földmozgást követő néhány órában, azonnal jelentkezett.

Akármi is álljon a háttérben, elkeserítő, hogy a nem kívánt e-mailek drasztikus csökkentését nem szabályzással, az ellenük hadrendbe állított eszközök hatékonyságával sikerült elérni. Decemberben például a legalacsonyabb(!) spamszint az összes levelekre vonatkoztatva 84,95 százalék volt. Azaz akkor kaptuk a legkevesebb szemét levelet, amikor azok a teljes üzenetforgalom „mindössze” 85 százalékát tették ki. Ez a Softscan szerint oda vezethet, hogy 2007-re a kormányzatoknak össze kell fogniuk és létre kell hozniuk egy egységes, nemzetközi antispam törvénycsomagot.

Még néhány adat a cikk végére. A Softscan jelentése szerint az öt legnagyobb digitális fenyegetés (melyek nem ritkán spamben terjednek) a következő volt: adathalászat (69%), Tibs (12,89%), Netsky variánsok (4%), Stration (3,05%), Bagle variánsok (2,56%).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom