Connect with us

technokrata

Ennyit a HD-DVD másolásvédelméről…

Dotkom

Ennyit a HD-DVD másolásvédelméről…

Megkerülhető a nagykapacitású korongok tartalomvédelme.

A múlt év végén jelentette be egy magát Muslix64-nek nevező programozó, hogy ki tudta iktatni a HD-DVD-knél alkalmazott másolásvédelmi rendszert, az AACS-t (Advanced Access Content System). Ez a megoldás hivatott a DVD-knél megismert CSS (Content Scrambling System) feladatát átvenni, tovább vinni. Az AACS-t a Walt Disney, az Intel, a Microsoft, a Toshiba és a Sony együtt hozta létre.

Visszatérve a másolásvédelem kikerülésére: Muslix64 nemcsak bejelentette, hogy képes (volt) erre, hanem demonstrálta is egy videó formájában, illetve közzétette a titkosító kódot. Emellett bemutatta, hogy miként másolt le számos, nagyfelbontású videofilmet a BackupHDDVD névre keresztelt, parancssoros, Java-s szoftverével; köztük olyanokat, mint a Universal Studios által kiadott Van Helsing. A programozó további, részletesebb ismertetést ígért a mai napra.

Egy, az AACS mögött álló egyik céget képviselő szóvivő úgy nyilatkozott még az óév végén, hogy már figyelmeztették őket a történtekről, és vizsgálják az esetet. Ha elismerik a másolásvédelmi rendszer sebezhetőségét, akkor védelmet is tudnak készíteni ellene – az AACS ugyanis (szemben a CSS-mel) úgy lett elkészítve, hogy bármikor frissíthető legyen. Ez ugyan nyilvánvalóan csak az újabb kiadású lemezeknél jelent megoldást, de legalább a kiadók nem járnak úgy, mint a DVD esetében. Mint arról mi is beszámoltunk, DVD Jon jó pár éve megtörte a DVD másolásvédelmét, és ennek módszerét nem átallotta közzé is tenni az Interneten, ami nagy érvágást jelentett a jogtulajdonosoknak.

Az Egyesült Államokban 2005-ben mintegy 24 milliárd dolláros bevételt hozó piac védelmét valóban komolyan fenyegeti az új módszer – legalábbis Jeff Moss, a Defcon hackerkonferencia szervezője szerint. Moss egy interjúban elismerte, hogy úgy tűnik: Muslix64 valóban fogást talált a tartalomvédelmi rendszeren.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp