Connect with us

Boldog új évet kívánó féreg

Dotkom

Boldog új évet kívánó féreg

Még szinte el sem kezdődött 2007, és máris támadás fenyeget.

2006 legvégén kezdett terjedni az a digitális kártevő, melyről a Verisign Idefense Labs az elsők között számolt be. A „Happy New Year” tárgyú e-mailben terjedő féreg postcard.zip vagy postcard.exe csatolmányként terjeszti magát – megpróbálván kihasználni az embereket éppen leginkább foglalkoztató témát, az új évi jókívánságokat. Ha sikerrel jár, azaz az internetező futtatja a fertőzött állományt, akkor a kórokozó feltelepül a megtámadott rendszerre, nyitott levelező proxy-k után keres (több mint 160 e-mailszervert ismer), majd spammelésbe kezd, hogy más számítógépekre is bejuthasson.

Az IT-biztonsággal foglalkozó szakértők szerint habár a féreg nagyban hasonlít a Warezov trójai programra, ami a múlt hónapban garázdálkodott az Interneten, ez egy új variáns. És pont az imént említett okokból kifolyólag lehet veszélyes: az emberek figyelme az új év elején másfele jár, óhatatlanul is megnyithatják a fertőző csatolmányt. Hasonlóan veszélyes időszak volt a karácsony körüli (előtti) időszak is, amikor az online vásárlók pénzére utaztak az online támadók – ám a november végi, december eleji/közepi napokon az emberek éberebbek ebből a szempontból.

A jelenség minden bizonnyal most sem egyetlen digitális kártevő képében jelentkezik, így érdemes a szakértők tanácsára hallgatni: még az ismerőseinktől érkezőnek tűnő újévi üdvözlő e-mailekkel is bánjunk óvatosan, ha azok csatolmányt tartalmaznak!Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom