Connect with us

technokrata

GVH: milliárdos bírságok 2006-ban

Dotkom

GVH: milliárdos bírságok 2006-ban

Az informatikai vállalkozások kartell ügyei 1,5 milliárd forintot tettek ki.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a tavalyi esztendőhöz hasonlóan sikeresnek értékeli a 2006. évi munkáját, mely nagyszámú versenyhivatali eljárásban, a versenypártoló munka erősítésében és a versenykultúra fejlesztő tevékenység intézményesített kereteinek kidolgozásában öltött testet.

A versenyfelügyeleti eljárások száma az előző évekhez hasonlóan alakult: 180* versenytanácsi határozattal lezárult eljárás volt. A versenyfelügyeleti eljárásban hozott határozatok 80 esetben állapították meg a versenytörvény megsértését, s összesen 11,4 milliárd forint összegű bírságot szabott ki a hivatal.

Hasonlóan az előző évekhez, 2006-ban is a legnagyobb visszhangot a GVH kartell ügyekben hozott döntései váltották ki. A kartellezés miatt kiadott határozatok egy része – több eljárásban – az informatikai szolgáltatások területén tevékenykedő cégeket érintette. Ezek közül a legnagyobb összegű bírság kiszabásával a felsőoktatási intézmények által 2004-ben kiírt, gazdálkodási irányító rendszerek és kórházi informatikai rendszerek kiépítésére kiírt tenderen összejátszó vállalkozások ügye zárult. Az International System House Kft., az IBM Kft., valamint az SAP Kft. összesen 1,5 milliárd forint összegű bírságon osztozott.

Nagyszámú és a piaci szereplők magatartásának befolyásolásában fontos csoportot képviselnek a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos eljárások. Az utóbbi években a tudatos bírságolási politikai alkalmazásával érzékelhetően nagyobb összegű bírságok kerültek kiszabásra ezen ügytípusok esetében is. Mindennek ellenére a 2005-ös esztendőben tapasztaltakhoz sok tekintetben hasonló ügyek kerültek terítékre. Így például távközlési területen a vezetékes és a mobil telefontársaságokat (Magyar Telekom, T-Mobile, Pannon GSM) több alkalommal is eljárás alá vonta a hivatal megtévesztő reklám közzététele miatt, a jogsértések megállapítása mellett bírság kiszabására is sor került.

Fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tekintetében mindösszesen 1,77 milliárd forint összegű bírság kerül kiszabásra.

Erőfölénnyel való visszaélés ügyében jelentős, 150 millió forintos bírságot kapott a Hungarotel is. A távközlési társaság úgy élt vissza erőfölényével, hogy hálózatában indokolatlanul korlátozta közvetítő szolgáltató választását a hangszolgáltatások tekintetében. Az idén különösen sok olyan üggyel foglalkozott a GVH, melyek során az Internet-szolgáltatók magatartását vizsgálta. Az erőfölénnyel való visszaéléses GVH ügyek közül kiemelendő a Magyar Telekom ADSL-modem leszerelési gyakorlatát vizsgáló eljárás, amelynek során a versenyhatóság jogsértést állapított meg, ám bírságot nem szabott ki. A szolgáltató ugyanis a versenyfelügyeleti eljárás ideje alatt felhagyott jogsértő magatartásával.

Erőfölénnyel való visszaélés miatt összesen 1,16 milliárd forint összegben szabott ki bírságot a GVH.


*Kerekített, előzetes adat, a pontos számok, összegek a Parlamentnek benyújtandó éves beszámolóban szerepelnek majd.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle