Connect with us

technokrata

Belendült a chipháború 2006-ban

Dotkom

Belendült a chipháború 2006-ban

Megnyílt a többmagos korszak a számítógépes iparág történetében.

A félvezető ipar számára a 2006-os év zavartalanul telt, a chipgyártók közül az Intel immáron 15 éve található az elsők között. A vállalat idén is sikeresen megtartotta pozícióját, annak ellenére, hogy 9,5 százalékkal csökkentek a bevételei. A Gartner előzetes adatai szerint összességében 11,3 százalékkal csökkentek a globális eladások, elérve ezzel a 261,4 milliárd dollárt.

A chipóriás azzal, hogy bejelentette kétmagos és négymagos processzorait, amelyek egyetlen chipben tartalmaznak kettő illetve négy számítógépes „agy”-at, átvette az irányítást a piacon. Az idén bejelentett Quad-Core Intel Xeon 5300 és az Intel Core 2 Extreme négymagos processzorokkal egy új, többmagos korszakot nyitott a számítógépes iparág történetében. Az Intel egyébként négy évvel ezelőtt kezdett a többmagos technológia irányába haladni, amikor bemutatta a Hyper-threading technológiát.

Sokat nyomott a latban az is, hogy a Dell megszűntette kizárólagos együttműködését az Intellel, és megalkotta az első olyan rendszerét, amelyben AMD-s chipeket alkalmazott. Szintén meglepte a piacot az év egyik legnagyobb akvizíciója, mely során az AMD a grafikus chipeket gyártó ATI felvásárlásával végleg megvetette a lábát a játék szegmensben. A vétel révén az AMD első alkalommal került a top 10-be. Az 5,4 milliárd dolláros akvizíció eredményét legelőször 2008-ban tarthatjuk a kezünkben.

Mindazonáltal a felvásárlás következményekként az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) trösztellenes vizsgálódásba kezdett a videokártya iparágban. Az AMD hivatalos állásfoglalása szerint a DoJ nem emelt kifogást egyik vállalat ellen sem, emellett szándékukban áll együttműködni a hatóságokkal.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek