Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beindult a TIR kiépítése

Dotkom

Beindult a TIR kiépítése

2007 őszétől már elérhető a növény- és állatfajokat nyilvántartó egységes, országos adatbázis.

Mint ismeretes, a természetvédelmi törvény előírja a természet védelmével kapcsolatos egységes, a nemzetközi követelményeknek is megfelelő információs rendszer működtetését. A TIR hivatott biztosítani a természetvédelmi döntések szakmai megalapozását, az ország természeti állapotának jellemzését, az EU csatlakozással járó természetvédelmi irányelvek előírásainak teljesítését.

A TIR kialakításának célja, hogy a területi és központi szervek természetvédelmi adatbázisainak (természeti értékek – földtani, víztani, növénytani, állattani, tájképi, kultúrtörténeti, ökoturisztikai objektumok – és védett természeti területek) nyilvántartását az Európai Uniós rendszerekkel is kompatibilis egységes térinformatikai rendszerbe szervezze (adatgyűjtés, tárolás), és így jelentősen növelje a természetvédelmi szakmai munka hatékonyságát (elemzés, megjelenítés). Az információs rendszer kiszolgálja a hatósági, szakhatósági feladatok elvégzését, a stratégiai szabályozást és tervezést, a természetvédelmi- és vagyonkezelést, a védetté nyilvánításokat, a kutatási és biodiverzitás monitorozási feladatokat, valamint az oktatással, bemutatással és közönségszolgálattal kapcsolatos feladatokat. A TIR végzi majd továbbá az EU és egyéb nemzetközi kötelezettségvállalások adatszolgáltatását, a kárelhárítási-, felelősségi-, támogatási rendszerek kiszolgálását, és a szakmai-vezetői döntés előkészítés támogatását.

Az adatgyűjtő és szolgáltató rendszer a természetvédelem területi szerveinek helyi hálózatait fogja majd olyan egységbe, amely megfelel az Európai Unió elvárásainak is. A TIR nemcsak a természeti értékek nyilvántartását vagy a stratégiatervezést segíti, hanem a Natura 2000 területek állapotának nyomon követését, a kutatásokat, a védetté nyilvánítási folyamatokat, a kárelhárítást és az oktatást is.

A TIR alapját térinformatikai rendszerbe szervezett természetvédelmi adatbázis képezi. A TIR az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) egyik alrendszereként fog működni, kapcsolatban a környezetvédelmi és vízügyi alrendszerekkel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés