Connect with us

technokrata

Új Skype egy internetes fenyegetés miatt

Dotkom

Új Skype egy internetes fenyegetés miatt

Az új kiadás védetté teszi a felhasználókat.

Szerdán írtunk arról, hogy egy új digitális kártevő jelent meg az Interneten, ami a Skype-felhasználókra nézve jelent veszélyt. A hangalapú internetes beszélgetések „királya” (3.0.0.198-as változat letöltése) ugyanazzal a fenyegetéssel kell szembenézzen, mint az MSN vagy az AOL Messenger: féreg szaporodik P2P hálózatában, írtunk a hét közepén. Nos, a kártevő létezik, de a kutatók szerint nem annyira féreg; viselkedése alapján inkább trójai programról van szó. Az esetet kipattantó Websense kénytelen volt módosítani saját beszámolóját, melyben már trójaiként minősíti a digitális fenyegetést.

Ez azonban mit sem változtat azon, hogy a Skype-olók nincsenek biztonságban – az online támadás első körben közel 10 millió internetezőt érinthet, körülbelül ennyien használják rendszeresen az üzenőklienst (a klienst már 100 milliónál is többször töltötték le az Internetről). A Skype Chat funkciója révén terjed a digitális kártevő, és arra próbálja meg rávenni a csevegőket, hogy töltsenek le és futtassanak egy sp.exe nevű állományt. Ha ez bekövetkezik, azonnal telepítésre kerül egy kémprogram – a spyware alkalmazás pedig nekilát jelszótolvaj funkciója kiteljesítéséhez. Ezeket és más információkat aztán továbbítja alkotójának, aki így akár bankszámlánkhoz is hozzáférést szerezhet. Emellett egy távoli szerverhez csatlakozik, hogy további kódokat töltsön le, és ezzel frissítse önmagát.

A Websense jelentése szerint a féreg az ázsiai, csendes-óceáni térségből származik, valószínűleg Dél-Koreában született. Az általa érintett internetezők száma egyelőre ismeretlen, viszont már letölthető a legújabb, 3.0.0.198-as változat, melyben olyan változtatásokat eszközöltek az API-ban (application programming interface), amely megszünteti a féreg terjedésének lehetőségét.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek