Connect with us

technokrata

Skype-on terjedő féreg

Dotkom

Skype-on terjedő féreg

A VoIP klienst célozza egy új digitális fenyegetés.

Sajnos régóta megszokott jelenség már, hogy az azonnali üzenőprogramok legnépszerűbbjeinek, elsősorban a Microsoft-féle Messengereknek a hálózatát digitális férgek lepik el. Ezek arra bíztatják a gyanútlan internetezőket, hogy töltsenek le egy állományt, és nyissák is meg azt. A felhasználók számára többnyire ismeretlen emberektől érkező üzenetekben levő linkekre szerencsére sokan már nem kattintanak rutinszerűen; ám a probléma attól még létezik.

És nemcsak létezik, de újabb platformot talált magának: a Skype-ot. A hangalapú internetes beszélgetések „királya” ugyanazzal a fenyegetéssel kell szembenézzen, mint az MSN vagy az AOL Messenger: féreg szaporodik P2P hálózatában. Ez összesen közel 10 millió internetezőt érinthet – körülbelül ennyien használják rendszeresen az üzenőklienst. A Skype Chat funkciója révén terjed a digitális kártevő, és arra próbálja meg rávenni a csevegőket, hogy töltsenek le és futtassanak egy sp.exe nevű állományt.

Ha ez bekövetkezik, azonnal telepítésre kerül egy kémprogram – a spyware alkalmazás pedig nekilát jelszótolvaj funkciója kiteljesítéséhez. Ezeket és más információkat aztán továbbítja alkotójának, aki így akár bankszámlánkhoz is hozzáférést szerezhet. Emellett egy távoli szerverhez csatlakozik, hogy további kódokat töltsön le, és ezzel frissítse önmagát.

A Websense jelentése szerint a féreg az ázsiai, csendes-óceáni térségből származik, valószínűleg Dél-Koreában született. Az általa érintett internetezők száma egyelőre ismeretlen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák