Connect with us

technokrata

Bosszút állt a rendszergazda, de rosszul sült el

Dotkom

Bosszút állt a rendszergazda, de rosszul sült el

Sok pénzt akart nyerni, börtön lett a vége.

Egy korábbi UBS PaineWebber alkalmazottat nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek a tegnapi nap folyamán. Mindezt azért, mert munkaadó cégének vállalati hálózatára egy „logikai bombát” telepített, arra játszva, hogy a következmények miatt a cég részvényeinek értéke zuhanni fog. Ezt azonban nem sikerült elérnie Roger Duronio-nak, aki az ügyleten végül 23 ezer dollárt vesztett.

Az eset még 2002-ben történt. Duronio akkor februárban úgy döntött, otthagyja rendszergazdai állását, mivel hiába próbált többször is fizetésemelést elérni a vállalatnál. Emellett bosszút forralt: a cég 1500, hálózatba kötött számítógépéből mintegy 1000 komputerre olyan ártalmas kódot telepített, melynek a fertőzött számítógépeken levő állományok letörlése volt a feladata. Március 4-én aztán robbant is a „bomba”, és nekilátott az automatikus adatmegsemmisítésnek.

Duronio úgy vélte: akciója elég hatásos lesz ahhoz, hogy megingassa a UBS részvényárfolyamát – ezért megpróbált hasznot hajtani a várt esésből. Több mint 23 ezer dollár értékben kötött opciós szerződést a vállalat papírjaira. A támadásnak azonban nem volt pénzügyi hatása, így a férfi elvesztette az összes befektetését. Ráadásul a hatóságok is a nyomára akadtak, és végül bíróság elé került. A szövetségi bíró tegnap 64-97 hónapnyi szabadságvesztést rótt ki rá, illetve arra kötelezte, hogy fizessen 3,1 millió dollárt korábbi alkalmazójának, kártérítés gyanánt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle