Connect with us

technokrata

Huzavona a NASA hacker kiadatása körül

Dotkom

Huzavona a NASA hacker kiadatása körül

Kiadják, nem adják?

2005 nyarán írtunk először annak a brit hackernek a történetéről, aki több tucatnyi kormányzati számítógépbe tört be. Gary McKinnonra kiadatás várhat, ez esetben az Egyesült Államok bírósága előtt kell felelnie tettéért – számoltunk be a lehetséges következményekről. A szigetországbeli férfi azóta minden lehetséges eszközt megragadott arra, hogy ezt elkerülje, hiszen az Egyesült Államokban – elméletileg – akár terrorizmussal is megvádolhatják. Emiatt a brit bíróság februárban úgy döntött, hogy addig biztosan nem adják ki McKinnont az amerikai hatóságoknak, amíg garanciát nem kapnak arra, hogy a férfi ellen nem fognak terrorizmus elleni vádpontokat felhozni.

A hacker még 2001 februárjában kezdte meg digitális ámokfutását. Akkor, alig 12 hónap leforgása alatt közel száz, USA-beli kormányzati és katonai szervere hatolt be, s ott – a vád szerint – mintegy 700 ezer dollárnyi kárt okozott. McKinnon azóta is kategorikusan tagadja, hogy bármilyen kárt idézett volna elő a megtámadott számítógépeken. A hatóságok egyébként Észak-Londonban akadtak tavaly nyáron a „Solo” becenevet viselő szigetországbeli hacker nyomára – azaz durván négy évig tartott a férfi utáni hajsza.
Nicholas Evans bíró – az Egyesült Királyságban folyó eljárást vezető döntnök – szerint a terrorizmussal való megvádolás veszélye nem fenyegeti McKinnont; a bíró egyébként már a tél végén is ezt az álláspontot képviselte. Nem meglepő tehát, hogy Evans szerdán úgy ítélkezett, hogy a „NASA-hacker” kiadható az észak-amerikai országnak; visszautasítva McKinnon azon védekezését, hogy nem számíthat fair eljárásra az Egyesült Államokban. „A két ország között több mint 150 éve létezik kiadatási egyezmény. Nincs okom feltételezni, hogy McKinnon nem fog igazságos elbánásban részesülni.” – mondta a bíró.

A döntés ellen nemrég fellebbezett a brit férfi, melynek meghallgatása jövőre, február 13-ára várható. Minden bizonnyal ez lesz az utolsó tárgyalása a szigetországban, hiszen valószínűsíthető, hogy elutasítják ezt a kérelmét is. Utána már csupán egyetlen lehetősége marad: a Lordok Házához fordulhat, de arra, hogy itt pozitívan bírálják el a fellebbezését, még kevesebb az esély.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák