Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyar Telekom: nem megfelelően kötött üzletek

Dotkom

Magyar Telekom: nem megfelelően kötött üzletek

Bár Straub lemondott, a vizsgálat még nem zárult le.

A Magyar Telekom közzétette a Közgyűlésre beterjesztett 2005. évi gazdálkodásáról szóló éves jelentés főbb pénzügyi számait, valamint tájékoztatást adott a vizsgálatról, amely Társaság és az egyik leányvállalata által kötött tanácsadói szerződések kapcsán folyik. Ez a közlemény összefoglalja a Magyar Telekom ellenőrzési folyamatok fejlesztésére irányuló helyesbítő intézkedéseit, valamint azt a két jelentős tényezőt, ami a 2006. februárban közzétett gyorsjelentésben foglalt eredmények változását okozta: a vizsgálat hatását és az Egyetemes Távközlési Támogatási Alappal kapcsolatos későbbi változásokat.

Annak ellenére, hogy a vizsgálat még nem zárult le, a vizsgálatot folytató független cég által a mai napig tett megállapítások és következtetések alapján a szerződéseket nem teljes egészében a szerződéskötés belső vállalati folyamatának megfelelően kötötték. Ezen felül a vizsgálat során nem sikerült elégséges bizonyosságot szerezni afelől, hogy a szerződések teljesítéséért fizetett ellenértékért a Társaság megfelelő értéket kapott. A Magyar Telekom 2005. évi gyorsjelentése a szerződések közül kettőt – 1,1 milliárd forint kifizetést – aktivált költségként tartalmazott. A vizsgálat megállapításai alapján a Társaság megváltoztatta ezen szerződések számviteli kezelését és ezeket a kifizetéseket költségként számolta el, szintúgy mint az ezekhez kapcsolódó 0,2 milliárd forint esetlegesen felmerülő adófizetési kötelezettséget. Mindez az egyéb működési költségek 1,3 milliárd forinttal történő növekedéséhez vezetett.

A gyorsjelentés közzétételét követően egy bírósági döntés semmisnek nyilvánította azt a 2005. szeptemberi bírósági határozatot, ami az Egyetemes Távközlési Támogatási Alappal és a T-Mobile Magyarország vonatkozó kötelezettségeivel kapcsolatban született. Bár ennek pénzügyi hatásai a 2006. negyedéves gyorsjelentésekben szerepeltek, a változás mégis a 2005. évhez kapcsolódik. Ennek megfelelően a 2005. évi jelentésben módosultak a kapcsolódó követelések, kötelezettségek és adóegyenlegek, valamint működési költségek és adó kötelezettségek. A Csoport konszolidált működési eredménye így 0,4 milliárd forinttal csökkent a 2005. évi gyorsjelentéshez képest.

A különböző változások együttes hatása miatt a 2005. évre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált működési eredmény a gyorsjelentéshez képest 1 776 millió forinttal 133 388 millió forintra csökkent, a nettó eredmény pedig 1 564 millió forinttal 78 564 millió forintra csökkent. A Magyar Telekom köteles átvezetni a 2005. évi kimutatásain a 2005. éves jelentés kiadása előtt a köztes időben bekövetkezett kapcsolódó események hatásait, vagyis az esetlegesen felmerülő további események újabb módosításokhoz vezethetnek.

A Társaság már megtett bizonyos helyesbítő intézkedéseket a tanácsadói szerződések megkötésére vonatkozó ellenőrzési folyamatainak fejlesztésére, ideértve egy új irányítási modell bevezetését, a Crnogorsi Telekom Igazgatósági tagjainak leváltását, illetve a vizsgálatok akadályozása érdekében adatok megsemmisítését kezdeményező dolgozók munkaszerződésének felbontását.

A Társaság Igazgatósága 2006. november 8-án jóváhagyott egy szélesebb körű helyesbítő intézkedésekről szóló programot, amelyet a közeljövőben tervez bevezetni. Döntés született az akvizíciók és a beszerzések szerkezetének és folyamatának megváltoztatásáról, illetve egy új belső ellenőrzési rendszer bevezetéséről. 2006. december 5-én a Társaság Igazgatósága további belső ellenőrzési folyamatok fejlesztéséről döntött.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés