Connect with us

technokrata

Magyar Telekom: nem megfelelően kötött üzletek

Dotkom

Magyar Telekom: nem megfelelően kötött üzletek

Bár Straub lemondott, a vizsgálat még nem zárult le.

A Magyar Telekom közzétette a Közgyűlésre beterjesztett 2005. évi gazdálkodásáról szóló éves jelentés főbb pénzügyi számait, valamint tájékoztatást adott a vizsgálatról, amely Társaság és az egyik leányvállalata által kötött tanácsadói szerződések kapcsán folyik. Ez a közlemény összefoglalja a Magyar Telekom ellenőrzési folyamatok fejlesztésére irányuló helyesbítő intézkedéseit, valamint azt a két jelentős tényezőt, ami a 2006. februárban közzétett gyorsjelentésben foglalt eredmények változását okozta: a vizsgálat hatását és az Egyetemes Távközlési Támogatási Alappal kapcsolatos későbbi változásokat.

Annak ellenére, hogy a vizsgálat még nem zárult le, a vizsgálatot folytató független cég által a mai napig tett megállapítások és következtetések alapján a szerződéseket nem teljes egészében a szerződéskötés belső vállalati folyamatának megfelelően kötötték. Ezen felül a vizsgálat során nem sikerült elégséges bizonyosságot szerezni afelől, hogy a szerződések teljesítéséért fizetett ellenértékért a Társaság megfelelő értéket kapott. A Magyar Telekom 2005. évi gyorsjelentése a szerződések közül kettőt – 1,1 milliárd forint kifizetést – aktivált költségként tartalmazott. A vizsgálat megállapításai alapján a Társaság megváltoztatta ezen szerződések számviteli kezelését és ezeket a kifizetéseket költségként számolta el, szintúgy mint az ezekhez kapcsolódó 0,2 milliárd forint esetlegesen felmerülő adófizetési kötelezettséget. Mindez az egyéb működési költségek 1,3 milliárd forinttal történő növekedéséhez vezetett.

A gyorsjelentés közzétételét követően egy bírósági döntés semmisnek nyilvánította azt a 2005. szeptemberi bírósági határozatot, ami az Egyetemes Távközlési Támogatási Alappal és a T-Mobile Magyarország vonatkozó kötelezettségeivel kapcsolatban született. Bár ennek pénzügyi hatásai a 2006. negyedéves gyorsjelentésekben szerepeltek, a változás mégis a 2005. évhez kapcsolódik. Ennek megfelelően a 2005. évi jelentésben módosultak a kapcsolódó követelések, kötelezettségek és adóegyenlegek, valamint működési költségek és adó kötelezettségek. A Csoport konszolidált működési eredménye így 0,4 milliárd forinttal csökkent a 2005. évi gyorsjelentéshez képest.

A különböző változások együttes hatása miatt a 2005. évre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált működési eredmény a gyorsjelentéshez képest 1 776 millió forinttal 133 388 millió forintra csökkent, a nettó eredmény pedig 1 564 millió forinttal 78 564 millió forintra csökkent. A Magyar Telekom köteles átvezetni a 2005. évi kimutatásain a 2005. éves jelentés kiadása előtt a köztes időben bekövetkezett kapcsolódó események hatásait, vagyis az esetlegesen felmerülő további események újabb módosításokhoz vezethetnek.

A Társaság már megtett bizonyos helyesbítő intézkedéseket a tanácsadói szerződések megkötésére vonatkozó ellenőrzési folyamatainak fejlesztésére, ideértve egy új irányítási modell bevezetését, a Crnogorsi Telekom Igazgatósági tagjainak leváltását, illetve a vizsgálatok akadályozása érdekében adatok megsemmisítését kezdeményező dolgozók munkaszerződésének felbontását.

A Társaság Igazgatósága 2006. november 8-án jóváhagyott egy szélesebb körű helyesbítő intézkedésekről szóló programot, amelyet a közeljövőben tervez bevezetni. Döntés született az akvizíciók és a beszerzések szerkezetének és folyamatának megváltoztatásáról, illetve egy új belső ellenőrzési rendszer bevezetéséről. 2006. december 5-én a Társaság Igazgatósága további belső ellenőrzési folyamatok fejlesztéséről döntött.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek