Connect with us

technokrata

Lemondott Straub Elek

Dotkom

Lemondott Straub Elek

Tizenegy év után távozik a Magyar Telekom éléről az elnök-vezérigazgató.

A Magyar Telekom Igazgatósága ma megtartott ülésén Straub Elek lemondott vezérigazgatói és igazgatósági tisztségéről. A Magyar Telekom vezérigazgatójává december 6-i hatállyal Christopher Mattheisent nevezte ki a társaság Igazgatósága. Az Igazgatóság egyebek között megtárgyalta, és a könyvvizsgáló támogató véleményére alapozva a december 21-i közgyűlés elé terjesztette a 2005.évi pénzügyi évet lezáró jelentéseket és az osztalékfizetési javaslatot.

Straub Elek, a Magyar Telekom leköszönő elnök-vezérigazgatója a kinevezés kapcsán így nyilatkozott: „Chris közel négy éven át volt munkatársam, 2002 szeptembere és 2006 júniusa között vezérigazgató-helyettesként ő irányította a társaság Vezetékes Szolgáltatások Üzletágát, ezért nyugodtan kijelenthetem, személyében megfelelő vezetőt választottak a Magyar Telekom élére. Ezúton kívánok neki sok sikert!”

A menedzsment és az Igazgatóság által már korábban meghozott szervezési és személyi döntéseknek, valamint az Igazgatóság mostani – a 2005-ös pénzügyi évet lezáró – határozatának köszönhetően megoldódott a társaság működését súlyosan terhelő probléma. Az igazgatóság arra számít, hogy a könyvvizsgáló a könyvek záradék nélküli lezárását a Közgyűlésen támogatni fogja, így a társaság a részvényesek által elvárt lendülettel vághat neki a 2007-es üzleti évnek.

Straub Elek lemondása kapcsán elmondta: „A Magyar Telekom erős alapokon nyugvó, jól felépített szervezet, amelyet az elhúzódó vizsgálat sem tudott erejében megingatni, hisz 2006 végén a cég történetének egyik legsikeresebb üzleti évét zárjuk. Erre büszke vagyok, köszönöm kollégáimnak ezt a kimagasló teljesítményt, valamint az elmúlt 11 év sikereit. Szeretném, ha következő években kizárólag a cégcsoport gyarapításával foglalkozhatna a tulajdonos és a menedzsment, nem pedig az alig több mint egy év múlva lejáró szerződésem miatt elkerülhetetlen további változásokkal. Ezért hoztam meg döntésemet.”

Horst Hermann, a Magyar Telekom Igazgatóságának elnökhelyettese a Straub Elek lemondása kapcsán hozott igazgatósági határozatból a következőket idézte: „Straub Elek egy teljesen más vállalatot hagy hátra, mint amit 1995-ben átvett. A korszerűtlen struktúrájú, az ügyfelek által sokat bírált vállalatból a telekommunikáció élvonalát jelentő, modern céget épített, amelynek teljesítménye nemzetközi összehasonlításban is kimagasló. Szaktudása és tekintélye sok nehézségen segítette át a vállalatot. Köszönjük munkáját és az elmúlt évtized sikereit.”

Straub Elek 1995-től a Magyar Telekom (korábbi nevén Matáv) vezérigazgatója, majd 1996-tól elnöke is a Magyar Telekom Csoportnak (korábbi nevén Matáv Csoport), Magyarország vezető vezetékes, mobil- és internet szolgáltatójának. Vezetése alatt a cég fejlődését alapvetően meghatározó döntések sora született: privatizáció több fordulóban, tőzsdei bevezetés, a legkorszerűbb távközlési technológiák meghonosítása, külföldi terjeszkedés megkezdése, jelentős hazai akvizíciókkal széleskörű leányvállalati portfolió kiépítése és legutóbb márkaváltás, a „T” márka teljes körű bevezetése.

A vállalat 3 alkalommal – 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben – az Év Legjobb Tőzsdei Kibocsátója lett, 1998-ban a Financial Times Globális Távközlési díját, 2002-ben a Euromoney gazdasági magazin Vállalatvezetési Díját nyerte el.

Straub Elek 1999-ben az Év menedzsere magyarországi díját, 2000-ben az Év Vezérigazgatója díját kapta meg a feltörekvő országok kategóriában. 2004-ben Johannes Rau német szövetségi elnöktől megkapta a „Németországi Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének I. osztályú Érdemkeresztje” kitüntetést a német-magyar kapcsolatok erősítésében kifejtett tevékenységéért. Ugyanebben az esztendőben Mádl Ferenc köztársasági elnök a „Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje” kitüntetést adományozta Straub Eleknek a hazai információs társadalom fejlődése, a magyarországi távközlés érdekében végzett, nemzetközileg is nagyra becsült munkája elismeréseként.

Straub Elek 2004 óta a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle