Connect with us

technokrata

Kísérletből vállalati szintű kezdeményezés

Dotkom

Kísérletből vállalati szintű kezdeményezés

Globális felmérés a SOA-bevezetésekről.

A BEA Systems napokban közzétett, a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) költség-haszon oldalát vizsgáló felmérése izgalmas eredményeket hozott. A vállalati döntéshozók körében végzett kutatás megállapítja, hogy a SOA a kísérleti, illetve csak egyes szervezeti egységekre vonatkozó projektekből gyors ütemben válik vállalati szintű kezdeményezéssé – adta hírül az Alerant Zrt., a BEA-termékek magyarországi disztribútora.

A BEA Systems által szponzorált és a független GCR Custom Research kutató cég által végzett felmérés több mint 150 döntéshozót és az informatikai projektekre befolyással bíró személyt kérdezett meg az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban. A megkeresett vállalkozásoknál már folynak SOA-projektek, illetve sikerrel vezettek be ilyen megoldásokat. A tanulmány számos jellemző alapján határozta meg az adott SOA-projektek természetét, előrehaladását, valamint kiterjedését.

A felmérés megállapította, hogy a cégeknél háromból egy esetben már létezik vállalati szintű SOA-alkalmazás, ami jelentős elterjedtségre utal. A projektek több mint fele egy évnél hosszabb időszakot ölel fel. Tendencia, hogy a programok egyre hosszabb távra és szélesebb hatókörre alapoznak.

A SOA melletti döntés elsődleges mozgatórugója a jelentős, mintegy 20%-os tervezett megtakarítás – amit már a bevezetést követő első 12 hónapban várnak -, ezt követi a fokozottabb üzleti agilitás iránti igény, melynek kialakulása hosszabb időt vesz igénybe. A célokat tekintve a kutatás eltérést talált az egyes földrészek vállalkozásai között. Európában az informatikai költségmegtakarítás jelenti a legfőbb motivációt, míg Észak-Amerikára a fokozottabb üzleti agilitás igénye jellemző.

A vizsgált vállalkozásoknál a SOA-költségvetések mintegy fele, több mint 1 millió dollár összeget irányoz elő. A költségek 59 százalékát üzleti megoldásokra, meglévő projektekre fordítják, ami azt bizonyítja, hogy elsősorban üzleti eredményeket várnak a cégek a bevezetésektől. A SOA-költések eszköz oldalát vizsgálva megállapították, hogy a ráfordítások 40 százalékát infrastrukturális beruházásra, 34 százalékát oktatásra és új munkatársak felvételére költik. A felmérés érdekes megállapítása, hogy a válaszadók 22 százalékánál a SOA bevezetési projekt önálló IT-beruházásként jelent meg, nem pedig egy üzleti projekt részeként.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle