Connect with us

technokrata

Vásárlás az Interneten – jobb félni, mint megijedni

Dotkom

Vásárlás az Interneten – jobb félni, mint megijedni

Tanácsok (a karácsonyi) online vásárláshoz.

A netes vásárlás gyors és kényelmes. Akkor mégis miért vállalják jó néhányan még mindig a bolti tülekedős vásárlás nyűgjét? Az első számú ok a biztonság. Az amerikai Nemzeti Fogyasztói Szövetség szerint az elmúlt évben a vevők 32 millió dollárja bánta az internetes csalás valamilyen formáját. A hitelkártya információk ellopásától a tisztességtelen kereskedőkig tartó lista az amúgy hálófüggő számítógép-használókat is elriasztotta a netes vásárlástól.

Az igazán minőségi online boltok arra törekszenek, hogy mind megbízhatóságban, mind a jó hírnév terén megfeleljenek a hagyományos üzletek többségénél megszokottnak. A titkosító programok, a felügyelő csoportok és a minősítési rendszerek csak néhány a netes vásárlók védelmét szolgáló, megvalósulóban levő intézkedések közül. A biztonságos vásárlás érdekében a vevőknek azonban bizonyos mértékben le kell mondaniuk a netes vásárlásokra nagyobbrészt jellemző, impulzív vásárlásról. A biztonságos és a veszélyes helyek megkülönböztetése némi odafigyelést, utánajárást igényel. De még így is jóval kisebb erőfeszítésbe és időbe kerül óvatos netes vásárlóvá válni, mint parkolóhelyet találni a bevásárlóközpontnál.

Az online bűnözés terén már régóta nem arról van szó, hogy a hackerek és a vírusírók adatrombolási céllal nagystílű kártevő programokat terjesztenek el az Interneten. A céljuk egészen más: sokkal inkább anyagi előnyhöz akarnak jutni. „Az adattolvajok nagyon cselesek, és folyvást új módszereket eszelnek ki, hogy az internetezők pénzéhez hozzájussanak.” – magyarázta Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének vezető konzultánsa – „A felhasználók nagy része nem tudja, hogy az internetes banki műveleteknél vagy vásárlásnál használt kényes információkat, például a számla adatait vagy a jelszavakat az adattolvajok elfoghatják, ha nem megfelelő a számítógép védelme. Naponta 7,92 millió, csaló weblapra irányító, adathalászó levél forog az Interneten. A leggyakrabban bejelentett kártevő programok 80 százaléka ki tudja kémlelni a bankkártya- vagy számlainformációkat, illetve módosítani tudja a webkapcsokat, hogy a felhasználókat a csalók oldalára irányíthassa. Sajnos, sok felhasználó ezt gyakran nem veszi azonnal észre.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle