Connect with us

technokrata

Optikai elérési hálózat GPON-technikával – először Európában

Dotkom

Optikai elérési hálózat GPON-technikával – először Európában

Annak ellenére, hogy idén tavasszal egy, akár 2 GBit/s adatátviteli sebességre is képes hálózatot teszteltek Londonban, az adatátviteli sebesség 2,5 Gbit/s-ig szökhet a dán Jutland szigeten.

Manapság egyre több cég gondolkodik költséghatékonyabban, és igyekszik PON technológiát alkalmazni. Különbség az ADSL-hez képest, hogy ennél a megoldásnál nem dedikált kapacitást kap az előfizető, hanem egy közös optikai kapacitáson adott számú ügyfél osztozik. A passzív hálózat előnye, hogy nincs szükség drága és karbantartás-igényes aktív hálózati elemekre az előfizetői hozzáférési területen.

A GPON-technikával létrejövő optikai elérési hálózatot Európában először a dániai EnergiMidt energia- és szélessávú szolgáltató építteti ki. A Siemens Networks-szel kötött együttműködés kiterjed a vállalat kommunikációs elérési hálózatának modernizálására és karbantartására. A Gigabit Passive Optical Network, azaz gigabit sebességű passzív optikai hálózat révén az EnergiMidt minőségileg nagy értékű multiplay (hang, TV-műsorszórás, video-on-demand, nagy sebességű Internet) szolgáltatásokat nyújthat egészen 2,5 Gbit/s adatátviteli sebességig – nemcsak üzleti, hanem magán célú felhasználásra is.

A Jutland szigeten működő, 162.000 előfizetővel rendelkező vállalat 2009-ig több mint 25.000 előfizetőt akar megnyerni az IPTV szolgáltatásnak. Ezen kívül ugyanazon infrastruktúrát a hagyományos analóg TV-jelek továbbítására is fel akarja használni, miáltal a „fogyasztó” egyazon végkészülékkel sokféle szolgáltatást vehet igénybe. A hálózat kiépítése 2006 novemberében fejeződik be.

A Siemens GPON-megoldása volt az első üzemszerű használatra alkalmas termék optikai elérési hálózatokra. Egyik első megrendelője a kuvaiti kommunikációs minisztérium volt, amely tavaly 40 millió euró értékben rendelte meg optikai elérési hálózatának modernizálását. A Kuvait hat városának körzetében alkalmazott technológia 2,5 Gbit/s sávszélességet biztosít optikai szálanként, és egy szál a GPON (Gigabit Passive Optical Network) elosztó struktúra közvetítésével (egy szál „szétosztása” splitter segítségével csillag-formában) nagyszámú háztartást tud kiszolgálni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák