Connect with us

technokrata

Mégsem csökkenek a mobil végződtetési díjak?

Dotkom

Mégsem csökkenek a mobil végződtetési díjak?

A Nemzeti Hírközlési Hatóság hívásvégződtetés díjat csökkentő határozatának bírósági felülvizsgálatát kérték a hazai mobilszolgáltatók.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának döntése szerint 2007 elején mindhárom magyarországi mobilszolgáltatónak jelentősen csökkentenie kell hálózatában a hívásvégződtetés díját. Az NHH döntése nyomán a vezetékes- és mobilhálózatokból indított és a mobilhálózatokban végződtetett hívások nagykereskedelmi végződtetési díjai 2009. január elsejéig 40-50 százalékkal csökkennek, teret adva ezzel a vezetékes- és mobiltelefon szolgáltatás fogyasztói árának további csökkenéséhez.

Az NHH Tanácsának döntése szerint 2009. január elsejére mindhárom magyarországi mobilszolgáltató hálózatában költségalapú szintre kell csökkenteni a végződtetési díjat. A napszaktól független költségalapú végződtetési díj az NHH saját költségmodellje szerint percenként 16,84 Ft. A Hatóság ezzel, a következő három évre szóló határozatával kiszámíthatóvá, átláthatóvá teszi a piaci folyamatokat, folytatja a végződtetési díjak 2005-ben megkezdett következetes csökkentését, és fokozatosan megszünteti a jelentős piaci erejű szolgáltatók által alkalmazott díjak közötti különbséget.

A tanács által elhatározott csökkentés mértéke megegyezik a június végén publikált határozattervezetben foglaltakkal. A határozattervezet az érintettek véleményezhették, majd a tervezetben foglaltakat az Európai Unió Bizottsága is elfogadta. Az október elején közzétett határozat szerint a szolgáltatók 40 napon belül, saját költségmodelljeik beadásával bizonyíthatják, hogy költségszámításuk alapján költségalapú díj eltér a Tanács által megállapítottól. Amennyiben a szolgáltatók, az NHH számításait elfogadva, nem adnak be költségszámítást, illetve ha beadnak, de az abban foglaltak a Tanács számára nem elfogadhatóak, akkor a Tanács által megállapított költségalapú díj lép életbe 2009. január elsején.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák