Connect with us

Digitális szakadék: minden második embert nem érdekli a PC

Dotkom

Digitális szakadék: minden második embert nem érdekli a PC

A számítógép jelentősen megkönnyíti az emberek életét – ám minden második honfitársunknak nincs szüksége PC-re, és nem is érdekli a számítógép.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés lakossági felmérésében a BellResearch kutatói a hazai PC-használati szokások mellett a számítástechnikával összefüggő ismeretszintet és felkészültséget, valamint a számítógéptől visszatartó okokat is részleteiben elemezték. Ezt mi összevetettük a tavalyi, és a 2004-es számokkal és százalékokkal, hogy megtudjuk: csökkent a digitális szakadék? Mint kiderült: az elmúlt egy évben a PC-használati arány nem nőtt számottevően. A többség elismeri ugyan az előnyeit, de minden második honfitársunknak nincs szüksége PC-re, és nem is érdekli a számítógép.

Az informatikai tájékozottság első „lépcsőfokát” a terület alapfogalmainak ismerete jelenti. A legalább 15 éves lakosságot reprezentáló idei kutatás eredményei szerint a vizsgált alapfogalmak közül az Internet a legismertebb: az érintett, 8,5 millió fős sokaság túlnyomó többsége, 88 százaléka tud már róla, háromnegyedük a pontos jelentéssel is tisztában van. A kutatássorozat egy évvel korábbi adataival összevetve látható, hogy a mutató egy év alatt gyakorlatilag nem változott, kicsivel több mint egymillióan még mindig nem hallottak a világhálóról. A viszonylag ismertebb fogalmak közé tartozik még az e-mail, a vírus és a szoftver is, ezekkel a kifejezésekkel a válaszadók 60-75 százaléka találkozott már, míg például a spamről csupán 28 százalékuk hallott már valahol. A 2005-ben mért adatok szerint az elmúlt egy évben számottevően nem változott a digitális tudásunk.


A digitális szakadék fogalom használata leggyakrabban a modern információs és kommunikációs eszközök (mint például telefon, számítógép, Internet, mobil, stb.) hozzáférési és használati különbségeit írja le. Ki, hol, milyen gyakorisággal fér hozzá, illetve használja ezeket az eszközöket? Leegyszerűsítve: ki, milyen gyorsan és mértékben tud jártasságot szerezni a digitális írástudásban, azaz ki, milyen gyorsan és mértékben tud az információs társadalom tagjává válni?Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő