Connect with us

Hirdetés

technokrata

Higanymentes Európát!

Dotkom

Higanymentes Európát!

Az EU búcsút mondana a higanynak.

A Bizottság azt javasolja, hogy 2011-től tiltsák be a higany exportját. Az intézkedés annak az uniós stratégiának a részét képezi, melynek célja, hogy csökkenjen az emberre és a környezetre nézve is erősen mérgező anyag jelenléte. A többnyire ipari felhasználású ólom-savas akkumulátorok mellett rengeteg elem és akkumulátor tartalmaz mérgező nehézfémet, többek között idegméregnek tekinthető higanyt.

Az EU a világ legnagyobb higanyexportőre, a közösség azonban egyúttal fokozatosan építi le és szünteti meg a mérgezőnek tekintett anyag használatát. A világon évente körülbelül 3400 tonna higanyra van kereslet, ebből tavaly nagyjából 440 tonnára az EU15-ben. Világviszonylatban a higanyt főként aranymosásra, szárazelemekben és akkumulátorokban, valamint a klóralkáli iparban használják.

A majdani tilalom a legérzékenyebben várhatóan a spanyol állami tulajdonban lévő Mayasa vállalatot érinti, amely egy 2001-ben kötött megállapodás szerint újraértékesítési célra megvásárolja az EU klóralkáli-iparának higanyfeleslegét. A Bizottság közlése szerint azonban a Mayasa és Európa legfőbb vegyipari lobbiszervezete, a CEFIC beleegyezett a 2011-es határidőbe.

Ahhoz azonban, hogy a javaslat jogszabályként léphessen életbe még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is támogatniuk kell azt.

Az Európai Parlament egyébként nyáron már megszavazta azt a direktívát, amely a különféle akkumulátorok okozta környezetterhelést hivatott drasztikusan csökkenteni. A tagállamok, így Magyarország is két évet kapott, hogy az irányelvet a nemzeti szabályozásába átültetve kezelje az akkumulátorok visszagyűjtésének és újrafelhasználásának kérdését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés