Connect with us

Higanymentes Európát!

Dotkom

Higanymentes Európát!

Az EU búcsút mondana a higanynak.

A Bizottság azt javasolja, hogy 2011-től tiltsák be a higany exportját. Az intézkedés annak az uniós stratégiának a részét képezi, melynek célja, hogy csökkenjen az emberre és a környezetre nézve is erősen mérgező anyag jelenléte. A többnyire ipari felhasználású ólom-savas akkumulátorok mellett rengeteg elem és akkumulátor tartalmaz mérgező nehézfémet, többek között idegméregnek tekinthető higanyt.

Az EU a világ legnagyobb higanyexportőre, a közösség azonban egyúttal fokozatosan építi le és szünteti meg a mérgezőnek tekintett anyag használatát. A világon évente körülbelül 3400 tonna higanyra van kereslet, ebből tavaly nagyjából 440 tonnára az EU15-ben. Világviszonylatban a higanyt főként aranymosásra, szárazelemekben és akkumulátorokban, valamint a klóralkáli iparban használják.

A majdani tilalom a legérzékenyebben várhatóan a spanyol állami tulajdonban lévő Mayasa vállalatot érinti, amely egy 2001-ben kötött megállapodás szerint újraértékesítési célra megvásárolja az EU klóralkáli-iparának higanyfeleslegét. A Bizottság közlése szerint azonban a Mayasa és Európa legfőbb vegyipari lobbiszervezete, a CEFIC beleegyezett a 2011-es határidőbe.

Ahhoz azonban, hogy a javaslat jogszabályként léphessen életbe még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is támogatniuk kell azt.

Az Európai Parlament egyébként nyáron már megszavazta azt a direktívát, amely a különféle akkumulátorok okozta környezetterhelést hivatott drasztikusan csökkenteni. A tagállamok, így Magyarország is két évet kapott, hogy az irányelvet a nemzeti szabályozásába átültetve kezelje az akkumulátorok visszagyűjtésének és újrafelhasználásának kérdését.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom