Connect with us

A digitális háztartások világa

Dotkom

A digitális háztartások világa

Az elmúlt egy évben mérsékelten növekedett a lakossági nyomtatóállomány, a beszerzések egyre nagyobb része történik hipermarketekben. A digitális fényképezőgépek és az mp3-lejátszók gyors ütemben terjednek. Évekre visszatekintve a változások olykor óriásiak.

2004-ben a PC-vel rendelkező háztartások közel kétharmada (kicsivel több mint 800 ezer otthon) rendelkezett nyomtatóval. Ez az eszköz volt a legelterjedtebb a perifériák – mint például lapolvasó, USB pen-drive, speciális játékvezérlők és videokártyák, faxok stb. – közül. 2005-ben, a számítógéppel rendelkező mintegy 1,4 millió magyarországi háztartás körében továbbra is a nyomtató maradt a leggyakoribb periféria, amiből tavaly közel 900 ezer otthonban, az érintettek 62 százalékánál üzemelt legalább egy. A penetrációs adatokat összevetve megállapítható, hogy az elterjedtségi mutató nem emelkedett számottevő mértékben 2004 és 2005 alatt; valamelyest nőtt viszont az egy háztartásra jutó darabszám.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés idei lakossági felmérésének eredményei szerint a közel 1,6 millió, személyi számítógéppel rendelkező hazai háztartás közül mintegy 919 ezernél található – legalább egy darab – nyomtató is. A friss számokat a kutatás előző évi adataival összevetve látható, hogy a vizsgált periódusban a printerek elterjedtségének változása elmarad a számítógép-penetráció növekedésének mértékétől, és az állomány növekedésének abszolút értéke is kisebb, mint az egy évvel korábbi időszakban – mutatnak rá a Jelentésben a BellResearch kutatói.

Az otthon használt nyomtatók túlnyomó többsége (84 százaléka) tintasugaras technológiát alkalmaz, az arány a fotónyomtatók egyre növekvő népszerűségével várhatóan tovább emelkedik. Ezzel párhuzamosan a fekete-fehér technológia is háttérbe szorul, az üzemben lévő eszközök közel 80 százaléka színes képeket is nyomtat. 2004-ben az otthoni készülékek piacát szintén a tintasugaras technológia uralta, a használatban lévő printerek 82 százaléka tartozott ebbe a körbe, míg a lézernyomtatók 10, a mátrixnyomtatók aránya 5 százalék volt két éve. Ekkor a készülékek több mint kétharmada volt színes, míg 2005-ben a berendezések 75 százaléka tartozott ebbe a körbe.

A beszerzési források között továbbra is a számítástechnikai szaküzletek a legnépszerűbbek, a háztartások minden második nyomtatót itt vásároltak. Ugyanakkor a bevásárlóközpontok és a hipermarketek az egy évvel korábbihoz hasonló tendenciát követve folyamatosan törnek előre, a tavalyi részesedésük 2006-ra 5 százalékkal növekedett.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő