Connect with us

technokrata

Továbbra is magas a PC-zombik száma…

Dotkom

Továbbra is magas a PC-zombik száma…

…és a trend nem mutat sok javulást.

A Microsoft nemrég nyilvánosságra hozott biztonsági jelentése szerint a távolról irányított, „akaratuktól megfosztott” PC-k aránya csak mérsékelten csökken. A felhasználók figyelmének felkeltése nélkül, titkon spammelésre, DoS-támadásra stb. használt számítógépeket folyamatosan „szállítják” azok az ártalmas szoftverek, melyek központi szerepet kaptak a redmondi felmérésben. Több mint 43 ezer variánst fedeztek fel 2006 első félévében, állítja a Microsoft hétfőn kiadott, Security Intelligence Report névre hallgató közleménye.

Redmond felmérése szerint a vizsgált időszak alatt mintegy 4 millió fertőzött Windows-os PC-re bukkantak, melyek felén olyan program futott, ami lehetővé tette az adott komputerek távolról való irányítását. Ehhez az adathoz csak a Microsoft ingyenesen használható Windows Malicious Software Removal Tool révén jutottak hozzá, így a valós szám nem kizárt, hogy még nagyobb. Az eszközt egyébként minden hónap második keddjén szokta frissíteni a szoftverfejlesztő, amely eseményekről mi is rendre beszámolunk (legutóbbi, ezzel foglalkozó hírünkről bővebben itt).

Visszatérve a jelentésre: a fent említett 2 milliós szám arányaiban csökkenést jelent. Tavaly ugyanis, a második félévben az összes fertőzött PC mintegy 68 százaléka tartalmazott olyan hátsó kaput, amit az angol terminológiában backdoor trojan néven említenek. Ez ugyan jó hír, az viszont rossz, hogy a hackerek egyre komolyabb eszközöket vetnek be annak érdekében, hogy ténykedésük láthatatlan maradjon az eltérített számítógépeken.

Ezeket a zombikat hálózatokba, úgynevezett botnetekbe szervezik, így használván ki a nagymennyiségű komputer jelentette előnyöket. Nem ritka azonban az sem, hogy a megtámadott PC-ken megpróbálják megszerezni az olyan személyes adatokat, melyekkel vagy vissza lehet élni, vagy vagyoni előnyhöz lehet jutni (belépési nevek, jelszavak, hitelkártya és folyószámla adatok stb.).

Érdekes, hogy az utóbbi időben leginkább rettegett rootkitek a Microsoft felmérése szerint visszaszorulóban vannak: a jelentés szerint az elmúlt hat hónap alatt durván 50 százalékkal csökkent a számuk.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák