Connect with us

technokrata

Már a sörözés sem a régi

Dotkom

Már a sörözés sem a régi

Néhány kocsmába már csak ujjlenyomat-ellenőrzés után lehet beülni.

Kutatások szerint a sörözők közül a randalírozók kiszűrése jelentősen képes csökkenteni az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett bűnesetek számát. Erre egy angliai kisváros, Yeovil szolgáltatott példát az elmúlt hónapokban. A helyi vezetés nemrég arról számolhatott be, hogy 23,5 százalékkal csökkent az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva az olyan bűntények száma, amikor az elkövető kapcsolatba volt hozható az alkohollal. Ennek pedig az a rendszer az oka, melyet még korábban állítottak üzembe.

Egy nemrég indult kezdeményezés ugyanis azt tűzte ki célul, hogy a notórius kötekedőket könnyen azonosíthassák és kitilthassák az ivókból, kocsmákból, pubokból. Ezért felszereltek néhány ilyen létesítményt ujjlenyomat-azonosító technológiával; a betérőknek pedig a rendszerbe való első bejelentkezés során meg kellett adniuk nevüket, címüket és a születési dátumukat is. A kezdeményezésben részt vevő hét szórakozóhelységet ezt követően látogathatták meg a sörre vágyók, minden egyes betéréskor az ujjlenyomatukkal hitelesítve magukat. A rendszer az egyes pubokat hálózatba szervezte, így amikor egy kocsmából kitiltottak valakit a viselkedése miatt, akkor ez a személy automatikusan az összes többi egységben is nem szívesen látottá vált.

Habár szárnyra kaptak olyan pletykák, miszerint más, egyesült királyságbeli városok (Coventry, Leeds és Sheffield) is bevezetik a technológiát, a helyi városi tanács szerint az ujjlenyomat-ellenőrző rendszert nem kívánják szélesebb körben üzembe helyezni. A sheffieldi vezetés egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy igazán hatékony abban az esetben lehetne a technika, ha az hozzáférhetne a rendőrségi ujjlenyomat-adatbázishoz. Ez azonban jelenleg nem lehetséges, és ennek elsősorban nem is technikai, mint inkább személyiség jogi akadályai vannak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp