Connect with us

technokrata

Készenlét helyett kikapcsolás!

Dotkom

Készenlét helyett kikapcsolás!

Európának energiatakarékosnak kell lennie.

Nem csak az uniós, hanem a külföldi termékekre is vonatkoznának azok az energiahatékonysági szabályok, amelyek minden bizonnyal a Lahtiban tartandó csúcstalálkozó egyik vitatémája lesz, ahol a vezetők többek között az EU egyre növekvő energiafüggőségét is megtárgyalják majd.

Andris Piebalgs energiapolitikai biztos célkitűzései szerint a közösségnek 2020-ra 20 százalékos energiamegtakarítást kellene elérnie. A számok nyelvén ez annyit tenne, hogy évi 100 milliárd euróval csökkentenék az EU energiaszámláját.

Ennek elérését az emissziókereskedelmi rendszer mellett az is segítené, hogy új energianormákat alkalmaznának az építkezéseknél. Ugyanakkor fontos szerep jutna azoknak az irányelveknek, melyek 14 termék esetében (köztük van a bojler, mosógép, számítógép, irodai világítás és légkondi) az energiateljesítmény minimális követelményeit írnák elő. A Bizottság külön figyelne a készenléti (standby) üzemmódban hagyott készülékekre, például tévékre is.

A javasolt intézkedések nem csak az európai termékekre vonatkoznának, hanem mindazon külföldi árukra is, melyeket az európai piacon kívánnak értékesíteni. Az autókra és a mobiltelefonokra vonatkozó uniós sztenderdeket például már több ország elfogadta szerte a világon – az Egyesült Államok legnagyobb bosszúságára, amely úgy véli, hogy az EU túlszabályozza a kérdést.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák