Connect with us

Egyre nagyobb probléma a hűtés

Dotkom

Egyre nagyobb probléma a hűtés

Az APC az elavult hűtési megoldások kockázataira hívta fel a figyelmet és bemutatta a hűtési megoldások legújabb generációját.

Az American Power Conversion szerint az informatikai infrastruktúrát két legfontosabb IT-trend befolyásolja: a Blade szerverek elterjedése és a virtualizáció; a cég bemutatta ezeknek az adatközpontokra gyakorolt hatását is. A Blade szerverek térnyerésével az adatközpontokban a teljesítménysűrűség és a kibocsátott hő mennyisége egyaránt növekszik, azonban a hagyományos adatközponti megoldások nem képesek az új igényeket kiszolgálni, így túlmelegedés léphet fel.

Az APC az elavult hűtési megoldások kockázataira hívta fel a figyelmet és bemutatta a hűtési megoldások legújabb generációját, az új „In Row” („soros”) hűtési megoldást, amely a rack-ek között, sorokban helyezkedik el, és a hőt a keletkezés helyén hűti le. A Blade szerverek növekvő népszerűségét a virtualizációs technológiák elterjedése is támogatja. A virtualizáció segítségével biztosítható többek között a könnyű újrakonfigurálhatóság, a redundáns rendszerfelépítés és a skálázhatóság.

„Két nagyobb, az adatközpontok terén fontos trend látszik kirajzolódni az informatika világában. Egyrészt a számítástechnika mind több területére tör be a virtualizáció, ez pedig gerjeszti a másik trendet, a Blade technológia növekvő elterjedését” – mondta el Szarka Attila, az APC Magyarországi Képviseletének rendszermérnöke – „Egyre több vállalat dönt a hagyományos szervertermi megoldások helyett a skálázható, redundáns kialakítású Blade-szerverek mellett. A Blade szerverek bevezetése ugyanakkor olyan problémák elé állítja a vállalatokat, amelyekkel korábban nem találkoztak: a hőkibocsátás megnő, ez pedig a hűtés fontosságára és az új hűtési megoldásokra irányítja a figyelmet.”

Az IDC 2006-os felmérése szerint 2005-ben kétszer annyian használtak Blade szervereket, mint 2004-ben, és háromszorosára nőtt azok száma, akik fontolgatják vagy már eldöntötték, hogy Blade-felhasználók lesznek. Azoknak a száma pedig, akik még nem is hallottak róla, a felére csökkent. A Blade technológia elterjedése várhatóan tovább emelkedik: az IDC előrejelzése szerint a Blade szerverek 2009-re a globális szerverforgalom 25 százalékát teszik ki, és a Blade szerverek piaca 2005 és 2009 között várhatóan évente átlagosan 54 százalékkal növekszik – mutat rá a tanulmány.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom