Connect with us

Vista: kalózkodás miatt kizárt felhasználók és egyéb “nyalánkságok”

Dotkom

Vista: kalózkodás miatt kizárt felhasználók és egyéb “nyalánkságok”

Minden Microsoft operációs rendszer közül a következő hozza az illegális másolatokat használók számára a legnehezebb időszakot?

A Windows Vista küszöbön álló megjelenése (erről bővebben nemsokára) miatt egyre gyakoribbá válnak az operációs rendszerrel kapcsolatos hírek. Nemrég arról számolt be a Microsoft, hogy az illegális másolatok számát kívánja igen drasztikus módszerekkel visszaszorítani. Az új, kalózellenes technológia még akár „ki is zárná” saját számítógépéből a felhasználót.

Thomas Lindeman, a Microsoft egyik vezető termékmenedzsere úgy nyilatkozott a minap, hogy amennyiben a Vista nem kerül időben aktiválásra egy érvényes regisztrációs kulccsal, a rendszer csökkentett funkcionalitású módra kapcsol át, egészen az aktiválásig. Ennek mindmáig szokatlan következményei lehetnek: például egy webböngészőt mindössze egy órán keresztül lehet használni egyfolytában, aztán a rendszer automatikusan kijelentkezik.

Az új Software Protection Platform kezdeményezés részeként debütáló technológia a jövőben megjelenő összes Microsoft termékben jelen lesz. A Windows Vista mellett így a Windows Server Longhorn változata is tartalmazni fogja, mondta a Microsoft Windows Hitelesített Szoftver Kezdeményezés részlegénél dolgozó igazgatója, Cori Hartje. Célja az utóbbi években igencsak elszaporodott kalózkodás mértékének visszaszorítása – a Microsoft ugyanis bevételeinek fő részét (a konzolok világába tett kirándulása és egyéb hasonló próbálkozásai ellenére) még mindig a Windows és az Office értékesítéséből szerzi. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy a felhasználók hány százaléka vásárolja meg a legális változatot.

Lesznek olyan felhasználók, akik soha nem fognak találkozni a Windows Vista aktivációs felületével. Nem lesz szükségük ugyanis az ezzel való foglalatoskodásra – a nagy PC-forgalmazó vállalatok (mint a Dell, a HP és a Gateway) számítógépeit megvásárlók ugyanis már előre aktivált példányokat találnak majd komputereiken. Akik azonban külön szerzik be az operációs rendszert, azok számára egy 30 napos periódus áll rendelkezésre a próbára – utána, aktiváció híján életbe lépnek a fent említet korlátozási funkciók. Négy lehetőség közül választhat a leendő felhasználó: hitelesítés online módon, csökkentett üzemmódban való használat, a termékkulcs beírása, illetve aktiválás telefonon keresztül.

Minden bizonnyal ez utóbbin keresztül kínálnak majd „megoldást” a crackerek is, és a macska-egér játszma tovább folytatódhat. A hozzá nem értők széles tömegét azonban az ilyen, relatíve bonyolult crackelési eljárás már eltántoríthatja az illegális változatok használatától, így a Microsoft valószínűleg tovább tudja javítani az eredeti/másolt operációs rendszerek arányát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom