Connect with us

technokrata

Nyolc év börtön online zsarolásért

Dotkom

Nyolc év börtön online zsarolásért

Három orosz állampolgárt összesen nyolc évnyi szabadságvesztéssel honoráltak azért, mert cybertámadásokkal fenyegettek meg brit cégeket.

Ivan Maksakov, Alexander Petrov és Denis Stepanov összesen 4 millió dollárt harácsolt össze gyakorlatilag a semmiből. A ravasz orosz férfiak rájöttek, hogy az üzleteiket online módon bonyolító vállalatok jelentős része megrettenthető egy internetes támadás rémével – és fizetni is hajlandó azért, hogy elkerüljék a kért (zsarolt) összegnél jóval nagyobb kárt okozó digitális attakot.

A trió brit, szerencsejátékkal foglalkozó site-ok üzemeltetőit kereste fel, olvasható a vádiratban. A szlávok megfenyegették a célpontokat, akik többnyire fizettek is. Egy bukméker azonban úgy döntött, hogy ellenáll az online zsarolóknak, akik 10 ezer dollárt akartak tőle. Sokkal rosszabbul járt, mivel az orosz trió meg támadta website-ját, melyet elérhetetlenné is sikerült tenniük – az érintett több mint 200 ezer dollárt vesztett az egy napig elérhetetlen szolgáltatás miatt.

Maksakov, Petrov és Stepanov még 2004 során került letartóztatásra, az Egyesült királyság Nemzeti Csúcstechnológiás Bűnözési Egysége (NHTCU) és az orosz hatóságok együttműködésének gyümölcseként. A három szláv férfire nemrég összesen 8 évnyi szabadságvesztést szabtak ki, illetve fejenként (az elkövetett bűntények súlyához mérten nevetségesen kevés) 100 ezer rubeles kártérítés megfizetésére is kötelezték őket.

A brit rendőrség közlése szerint sajnos nem egyedi az eset, és ami még aggasztóbb, hogy többnyire titokban is maradnak ezek az akciók. A megzsaroltak ugyanis nem dicsekednek el azzal, hogy nem tudnak vagy akarnak ellenállni egy online támadásnak – a hallgatás azonban ideális terepet nyújt az ezzel próbálkozóknak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp