Connect with us

technokrata

Mobiltelefon-cégek környezetvédelmi akcióterv mellett kötelezik el magukat

Dotkom

Mobiltelefon-cégek környezetvédelmi akcióterv mellett kötelezik el magukat

A vállalatok egy sor új környezetvédelmi kezdeményezés elindításában állapodtak meg.

A mobiltelefon-gyártókat, hálózatszolgáltatókat, szállítókat, újrafeldolgozókat, fogyasztókat és környezetvédelmi szervezeteket tömörítő csoport a mobiltelefonok környezetvédelmi eredményeinek javítása mellett kötelezte el magát. A csoport emellett felhívja a fogyasztók figyelmét, és ösztönözi őket a nem használt termékek leadására és újrahasznosítására.

A csoport az Európai Bizottság egyik kísérleti projektjének részeként jött létre. A projekt azt vizsgálja, hogy a különböző iparágak az érdekelt felekkel együttműködésben hogyan csökkenthetnék termékeik környezeti hatásait a termékéletciklus során.

A mobiltelefon-üzletágat a Nokia ajánlotta az Európai Bizottság figyelmébe. Az önkéntes csoport további tagjai a Motorola, a Panasonic Mobile Communications, a France Telecom/Orange, a Vodafone, a TeliaSonera AB, az Intel, az Epson, a Spansion and Umicore, illetve a WWF, a Finn Környezetvédelmi Intézet, a nagy-britanniai Környezetvédelmi, Élelmiszeripari és Vidéki Ügyek Minisztériuma, illetve az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) voltak.

A csoport egy sor új kezdeményezés elindításában egyezett meg, amelyek célja a mobiltelefonok környezeti hatásainak csökkentése. Ezek között szerepel az energiafelhasználás csökkentése, egyes káros alapanyagok használatának mellőzése, a begyűjtési programok keretében összegyűjtött régi telefonok, illetve az újrafelhasznált készülékek számának növelése, valamint még alaposabb környezetvédelmi tájékoztatás a termékekkel kapcsolatban a felhasználók számára.

A csoport által elfogadott konkrét változtatások és lépések között az alábbiak szerepelnek:

Energiafelhasználás
A mobiltelefonok energiafelhasználásának csökkentése érdekében a gyártók megállapodtak abban, hogy olyan figyelmeztetőkkel látják el a mobiltelefonokat, amelyek jeleznek az akkumulátorok töltésének befejezésekor. A becslések szerint amennyiben a világ mobiltelefon-felhasználóinak csupán mintegy 10 százaléka ezentúl kihúzza a konnektorból a töltőt, a megtakarított energia közel 60 ezer európai otthon éves energiaellátására lesz elegendő.

Káros anyagok eltávolítása
A csoport megegyezett abban, hogy a jelenleg hatályos szabályoknál is szigorúbban korlátozza, illetve teljes egészében beszünteti egyes, a gyártás során alkalmazott káros anyagok, többek között az égésgátlók és a ftalátok használatát.

A mobiltelefonok visszavétele és újrafelhasználása
A mobilszolgáltatók együttműködnek majd a gyártókkal és a többi érdekelttel annak érdekében, hogy növeljék az újrafelhasználás céljából visszahozott használt vagy már nem szükséges telefonok számát. A következő két évben a csoport áttekinti a jelenleg világszerte működő újrafelhasználási rendszereket, és kideríti, melyik és miért vált sikeressé. Számos piacon különböző ösztönző-programokat is kipróbálnak annak megértésére, hogy mivel lehet javítani a visszaszolgáltatási hajlandóságot.

A legsikeresebbnek bizonyult kampányokról és programokról a csoport beszámol az iparágnak.

Még több információ a fogyasztók számára
A csoport abban is megállapodott, hogy a mobiltelefonok környezeti hatásait illetően még több információt és részletes útmutatást ad a felhasználók számára. A vásárlók így alapos információk alapján választhatnak készüléket. A kezdeményezés első lépéseként a szakértők felmérik, hogy melyek a fogyasztók által igényelt konkrét információk. A felhasználók a kérdésekkel kapcsolatban a vásárlás színhelyén tájékozódhatnak majd.

Az akciótervvel kapcsolatban a WWF International politikai tanácsadója, Matthew Wilkinson elmondta: „A WWF örömmel dolgozott együtt ezen a kezdeményezésen az iparággal annak érdekében, hogy a szabályzásnak elébe menve a mobilszektor már most biztosítsa kedvező környezetvédelmi megítélését. Továbbra is érdekeltként veszünk részt a projektben, és várjuk, hogy az iparág valóra váltsa ígéreteit.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom