Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft visszatartja az információkat?

Dotkom

A Microsoft visszatartja az információkat?

Symantec vád a redmondi gigásszal szemben.

Ismeretes, hogy a Microsoft egy ideje már aktív szereplője a behatolásvédelmi és antivírus termékek piacának, és legújabb operációs rendszere, a Vista kapcsán még nagyobb hangsúlyt fektet a területre. Az otthoni felhasználók nagy része vásárol valamilyen vírusirtó programot, aminek piacát közismerten a Symantec dominálja; ám a vállalat ellehetetlenülhet, ha a Microsoft – visszaélve az erőfölényével – nem biztosítja az IT-biztonsággal foglalkozó cég termékeivel való együttműködést.

A Symantec pontosan ezt veti Redmond szemére: a sárga-fekete vállalat azt állítja, hogy hiába kértek segítséget a Microsofttól a Windows Defenderrel API-jával kapcsolatban, az operációs rendszert fejlesztő gigász nem kívánt kooperálni. Az API mélyreható ismerete nélkül pedig nem lesz képes biztosítani a felhasználókat arról, hogy biztonsági termékei kompatibilisek lesznek a frissítéssel, véli a Symantec. John Bridgen, a vállalat európai alelnöke szerint: „Az egész az ellenőrzésről és az uralomról szól. Szándékosan késlekednek az API átadásával.”

Szerdán reagált a Microsoft a vádakra: a redmondiak szerint már a hét elején átadták a Windows Defender API-ját a Symantec részére. A szoftverfejlesztő egyébként még augusztusban döntött úgy, hogy minden, IT-biztonsággal foglalkozó vállalat számára lehetővé teszi a Windows Defender programozható letiltását egy API-n keresztül. Ez utóbbi elérhetőségét szeptember 22-én, pénteken jelentették be, majd megkapták a Symantec kérését, aminek 25-én, hétfőn eleget is tettek, állítják a Microsoftnál.

Hivatalosan már korábban megjelent a Windows Defender letiltásának képessége a Vistában: az újgenerációs operációs rendszer RC1-es kiadásával (ami a hónap elején vált elérhetővé) nyílt lehetőség a redmondi szoftver deaktiválására. Az iparban azonban a lépés összezavarta az érdekelt vállalatokat, mivel a lehetőséggel nem tudtak élni – a Microsoft ugyanis nem nyújtott kellően részletes leírást ennek mikéntjéről a korábban kiadott SDK-ban.

Mindazonáltal a hét közepén, 27-én a Symantec még mindig azt állította, hogy a kérdéses API nem elérhető (számukra). És hogy miért olyan fontos ez a vállalatnak? Azért, mert a küszöbön áll a Vista-kompatibilis Norton termékek kiadása, melyek a Microsoft késlekedése miatt vagy szintén késést szenvednek, vagy a megjelenés után nem sokkal máris patch-elni kell majd őket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés