Connect with us

Az EU Fiatal Tudósok Versenyén magyar fiatalok nyerték a II. díjat

Dotkom

Az EU Fiatal Tudósok Versenyén magyar fiatalok nyerték a II. díjat

Két pályázat különdíjban részesült.

Az EU Fiatal Tudósok Versenyének 18. nemzetközi döntőjét 2006. szeptember 23. és 28. között rendezték meg Stockholmban. A 30 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 119 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2005/2006. évben megrendezett 15. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny öt első díjas pályázója képviselte.

Az európai ifjú tudósok versenye négy lépcsős. Az első két fordulót a résztvevő országok bonyolítják, és az itt kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság előzetesen egy legfeljebb 10 oldalas angol nyelvű leírást kap. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei európai döntőre, a negyedik fordulóra, 33 országból 78 pályázat képviselőit, összesen 119 fiatalt hívtak meg. A stockholmi döntőn Tarjányi Zoltán (1988) és Vass Csaba (1987) – a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium végzős tanulói – a három kiosztott II. díj egyikét nyerték, különdíjként részt vehetnek a jövő évi, kéthetes London International Youth Science Forum-on. A másik magyar fiatal, Gilyén András (budapesti Szent Margit Gimnázium) mobil telefonba telepíthető égtáj-meghatározó program c. pályamukájával az Európai Szabadalmi Hivatal legnagyobb elismerését kapta meg különdíjként. A díjátadó ünnepségen részt vett többek között a svéd oktatási miniszter és Jean-Michael Baer, az EU kutatásért felelős igazgatója.

A második díjat nyert Tarjányi Zoltán és Vass Csaba a „Diagnosztikai módszer kidolgozása az apoptózis működési hibáinak analizálására” című pályamunkájával érte el a kimagasló sikert.
Az emberi szervezetben a sejtek élettartamát és elhalását egy bonyolult mechanizmus szabályozza. Súlyos betegséghez vezet, ha a szabályozás nem működik tökéletesen. A pályázók az úgynevezett programozott sejthalál (apoptózis) egyik típusának zavarára dolgoztak ki sikerrel egy új diagnosztikai módszert. A kidolgozott új eljárás jól alkalmazható a gyakorlatban is. Segítségével kimutatható a sejthalál program zavara. Mindezen túlmenően a fiatal tudósjelölteknek sikerült a kidolgozott eljárást úgy felgyorsítaniuk – a jelölőanyagok nagyobb koncentrációban való alkalmazásával -, hogy a diagnózis az eddigiekhez képest jóval rövidebb idő alatt állapítható meg.

A következő, 2006/2007. évi, 16. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt november elején hirdeti meg a Magyar Innovációs Szövetség az Oktatási Minisztériummal közösen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom