Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagy innovációs ugrás Magyarországon

Dotkom

Nagy innovációs ugrás Magyarországon

Uniós és költségvetési forrásokból támogatnak és erősítenek.

Magyarország a következő 5 évben megduplázza, a következő 10 évben pedig megháromszorozza a kutatásra és az innovációra fordított kiadásait – közölte hétfőn Brüsszelben Kóka János gazdasági miniszter.

Az Európai Unió eredetileg 2010-re írta elő tagállamainak, hogy addigra a GDP 3 százalékát fordítsák a K+F-re és az innovációra. A magyar gazdasági miniszter a hétfői versenyképességi tanács ülését követően azt mondta, hogy hazánk a következő 5 évben megduplázza (a GDP 1,8-2 százalékára), 2015 tájékán pedig megháromszorozza (a GDP 2,8-3 százalékára) a kutatásra és az innovációra fordított kiadásokat. A kormány egyharmad-részt központi forrásból, kétharmad-részt pedig magánforrásokból kívánja fedezni a kiadásokat. A miniszter szerint a következő néhány évben 500-600 milliárd forint pályázati pénz áll majd rendelkezésekre a kutatási és fejlesztési projektekre, ami a hetedik kutatási keretprogramból megpályázható további 80-100 milliárd forinttal egészülhet ki.

Kóka János a szakminisztereknek az európai innovációs stratégiáról tartott vitáján szólalt fel, hangsúlyozva, hogy az államnak három fő feladata van az innováció terén: megteremteni az innovációbarát jogszabályi és intézményi hátteret, uniós és költségvetési forrásokból támogatni a K+F-et és erősíteni az innováció keresleti oldalát.

A belső piaci szabályozásnak szentelt vitán a magyar tárcavezető hangsúlyozta, hogy hazánk a nemzeti protekcionizmus és a verseny közül az utóbbira szavaz és minden olyan akadály felszámolásáért száll síkra, ami gátolja a négy alapszabadság – különösen a lemaradásban lévő szabad munkaerő-áramlás és szabad szolgáltatás – kiteljesedését. Kóka ezzel kapcsolatban utalt rá, hogy személy szerint a hazai munkaerőpiacnak a román és a bolgár munkavállalók előtti megnyitását szorgalmazza majd az erről szóló kormánydöntésről szóló vitában. Kóka arra is felszólította a tagállamokat, hogy világítsák át saját jogszabályaikat, kirostálva azokat a nemzeti rendelkezéseket, amelyek az uniós joggal szembehelyezkedve akadályozzák a szolgáltatások szabadságának érvényesülését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés