Connect with us

Forráskódlopás a Microsoftnál

Dotkom

Forráskódlopás a Microsoftnál

Redmond beperelte a tolvajt.

Szövetségi pert kezdeményezett a Microsoft az ellen a feltételezett hacker/cracker ellen, aki megtörte a cég másolásvédelmi technológiáját, illetve jogtalan hozzáférést szerzett a vállalat szerzői jogi védelem alatt álló forráskódjához. Mindennek előzménye a már általunk is többször (itt és itt) említett FairUse4WM program, melyet online bocsátott(ak) az érdeklődők rendelkezésére. Az eszközzel lehetővé vált az olyan előfizetéses szolgáltatások, mint a Napster és a Yahoo Music dalgyűjteményeit az engedély nélküli másolástól védő technológiának a kiiktatása.

A Microsoft ugyan kiadott két patch-et, mellyel ideiglenesen sikerült is ellehetetleníteni az eszközt, de a cracker, akit csak egy becenév (Viodentia) azonosít, gyorsan megtalálta a módját annak, miként kell megváltoztatni a FairUse4WM-et. Redmond állítása szerint mindez azért történhetett ilyen gyorsan, mert a hacker hozzáférést szerzett a forráskódjához – erre pedig korábban nem volt lehetőségük a másolásvédelmet kiiktatni próbáló programozóknak.

„Szellemi tulajdonunkat ellopták tőlünk és arra használták fel, hogy elkészítsék ezt az eszközt.” – mondta Bonnie MacNaughton, a Microsoft jogi részlegének vezető ügyvédje – „Nyilvánvalóan előrébb járnak a többi hackerhez képest, hiszen az alapoktól kezdve is igen gyorsan készítették el a kérdéses eszközt.”

A Microsoftnak stratégiát kellett váltania – a technikai fellépés már nem elegendő, hogy vissza- (vagy legalább kordában) tartsa a másolásvédelmi technológiáját kijátszani igyekvő kódereket. A jogvédelmi rendszer ugyan a kezdetektől úgy lett kialakítva, hogy támogassa a folyamatos frissítéseket, ezzel nyugtatva meg a jogtulajdonosokat (hiszen ha meg is törik a védelmet, a Microsoft képes lehet gyorsan reagálni és frissíteni eljárását). Mára azonban elkerülhetetlenül jogi eszközökhöz kellett folyamodnia a vállalatnak, hogy komolyabb legyen a visszatartó erő DRM-jének megtörésével szemben.

Az amerikai terminológia külön kifejezést használ azon személyekre, akiket név nélkül, ismeretlenül perelnek be – az ilyen személyt John Doe-nak nevezik. Az elnevezés az RIAA perekkel kapcsolatos híreinkből már ismert lehet; az amerikai jogvédő szervezet is olyan emberekkel szemben kezdeményezett több száz pert a bíróságokon, akiket a jogi eljárás indításának időpontjában még nem ismert. Nos, a Microsoft is üldözi a maga John Doe-ját: a vállalat szövetségi szinten nyújtott be keresetet Seattle-ben, még a múlt hét pénteken.

Emellett azzal a kéréssel kereste meg azokat a website-okat, amelyek hostolják a FairUse4WM eszközt, hogy távolítsák el a programot oldalaikról. Akkor sincs azonban esélye eltüntetni az Internetről a szoftvert, ha minden érintett website-üzemeltető eleget tesz Redmondnak, hiszen a file-csere hálózatokon ellenőrzés nélkül terjedhetnek az új verziók. Egyelőre tehát nem áll nyerésre az amerikai óriásvállalat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom