Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lopakodó böngésző

Dotkom

Lopakodó böngésző

Firefox alapokon született meg a legújabb, anonimitást nyújtó webböngésző.

A személyes szabadságjogokért küzdő és IT-biztonsági szakértőkből álló Hacktivismo csoport a múlt hét végén jelentette be Torpark névre keresztelt fejlesztését. A böngésző a Portable Firefox módosított változata. Ismeretes, hogy a Tűzróka open source, azaz nyíltforrású licenc alatt került terjesztésre, ami azt jelenti, hogy a forráskódot bárki módosíthatja, tetszése szerint – ennek az egyik eredménye a most megjelent Torpark.

Ahogy a Portable Firefox, úgy az új böngésző is közvetlenül futtatható egy USB-s pendrive-ról, azaz telepítés nélkül használható, legyen bárhol is az internetező. Titkosított kapcsolatot hoz létre a TOR (The Onion Router) hálózattal, melynek révén sikeresen eltitkolható a felhasználó eredeti IP-címe. A Hacktivismo közleménye szerint a Torpark néhány percenként megváltoztatja a website által látott IP-címet, így nehezítve meg az internetező beazonosítását. Például annak ellenére, hogy valaki Londonból internetezik, a felkeresett website-ok láthatják úgy, hogy egy német egyetemről érkeznek a kérelmek – vagy bármely más helyről, amely része a TOR hálózatnak.

Fejlesztői szerint a Cult of the Dead Cow befolyására készítették az alkalmazást, mely más, mint a többi, anonim internetezést kínáló browser. A Hacktivismo szerint az Anonymizer vagy a Secretsurfer szoftverekkel ellentétben kicsi és hordozható – valamint nem kerül semmibe sem használata. Alapértelmezett nyelvként természetesen angolul kommunikál felhasználójával, de ezen kívül további 30 nyelv ismeretére is meg lehet „tanítani”.

Amit viszont fontos megjegyezni, hogy habár a böngésző titkosítja a TOR hálózatnak küldött adatokat, de az adatok nem kerülnek titkosításra a TOR és a cél website között. Éppen ezért a Hacktivismo arra inti a felhasználókat, hogy olyan website-okon, melyek nem kínálnak biztonságos bejelentkezési lehetőséget, továbbra se osszák meg felhasználónevüket és jelszavukat.

Érdekesség, hogy a több mint egy évnyi fejlesztés után napvilágot látott Torpark nem egyedül került piacra: a Torbird (melyet szintén a Mozilla fejlesztéséből, a Thunderbirdből alkottak) e-mailkliens hasonló elven működik.

Nemrég számoltunk be egyébként egy hasonló fejlesztésről, mely azonban nem aratott osztatlan sikert reklámozási technikája miatt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés