Connect with us

Lopakodó böngésző

Dotkom

Lopakodó böngésző

Firefox alapokon született meg a legújabb, anonimitást nyújtó webböngésző.

A személyes szabadságjogokért küzdő és IT-biztonsági szakértőkből álló Hacktivismo csoport a múlt hét végén jelentette be Torpark névre keresztelt fejlesztését. A böngésző a Portable Firefox módosított változata. Ismeretes, hogy a Tűzróka open source, azaz nyíltforrású licenc alatt került terjesztésre, ami azt jelenti, hogy a forráskódot bárki módosíthatja, tetszése szerint – ennek az egyik eredménye a most megjelent Torpark.

Ahogy a Portable Firefox, úgy az új böngésző is közvetlenül futtatható egy USB-s pendrive-ról, azaz telepítés nélkül használható, legyen bárhol is az internetező. Titkosított kapcsolatot hoz létre a TOR (The Onion Router) hálózattal, melynek révén sikeresen eltitkolható a felhasználó eredeti IP-címe. A Hacktivismo közleménye szerint a Torpark néhány percenként megváltoztatja a website által látott IP-címet, így nehezítve meg az internetező beazonosítását. Például annak ellenére, hogy valaki Londonból internetezik, a felkeresett website-ok láthatják úgy, hogy egy német egyetemről érkeznek a kérelmek – vagy bármely más helyről, amely része a TOR hálózatnak.

Fejlesztői szerint a Cult of the Dead Cow befolyására készítették az alkalmazást, mely más, mint a többi, anonim internetezést kínáló browser. A Hacktivismo szerint az Anonymizer vagy a Secretsurfer szoftverekkel ellentétben kicsi és hordozható – valamint nem kerül semmibe sem használata. Alapértelmezett nyelvként természetesen angolul kommunikál felhasználójával, de ezen kívül további 30 nyelv ismeretére is meg lehet „tanítani”.

Amit viszont fontos megjegyezni, hogy habár a böngésző titkosítja a TOR hálózatnak küldött adatokat, de az adatok nem kerülnek titkosításra a TOR és a cél website között. Éppen ezért a Hacktivismo arra inti a felhasználókat, hogy olyan website-okon, melyek nem kínálnak biztonságos bejelentkezési lehetőséget, továbbra se osszák meg felhasználónevüket és jelszavukat.

Érdekesség, hogy a több mint egy évnyi fejlesztés után napvilágot látott Torpark nem egyedül került piacra: a Torbird (melyet szintén a Mozilla fejlesztéséből, a Thunderbirdből alkottak) e-mailkliens hasonló elven működik.

Nemrég számoltunk be egyébként egy hasonló fejlesztésről, mely azonban nem aratott osztatlan sikert reklámozási technikája miatt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom