Connect with us

technokrata

Többmilliós büntetés a spam ellen harcolóknak

Dotkom

Többmilliós büntetés a spam ellen harcolóknak

A közel 12 millió dolláros összeg nagy valószínűséggel behajtatlan marad.

Érdekes helyzet állt elő nemrég a nagyvilágban. Egy brit szervezetet ugyanis egy amerikai bíróságon elítéltek, és arra köteleztek, hogy 11.715.000 dollárnyi kártérítést fizessenek. A Spamhaus névre hallgató szervezet a spamkérdésben a kéretlen elektronikus levelek ellen foglal állást – rendelkezik egy népszerű listával, melyet a reklámszemét blokkolására használnak. Ez a lista szúrta az amerikai e360insight, és vezetőjének, David Linhardtnak a szemét, emiatt ugyanis a cégtől küldött számos levél nem ért célba.

A perre azonban nem a brit szervezet otthonában került sor, hanem az Egyesült Államokban. Az Illinois-ban döntés hozó kerületi bíró az e360insight javára ítélt, és a kártérítés mellett arra is kötelezte a Spamhaus-t, hogy tartózkodjon az amerikai cég e-mailjeinek további blokkolásától, késleltetésétől, megváltoztatásától. Linhardt üdvözölte a döntést, mely szerinte egy fanatikus, mitugrász önkéntes csapatot ítélt el azért, amiért az Egyesült Államokban úgy folytatta tevékenységét, hogy közben nem tartja be az észak-amerikai ország törvényeit.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a Spamhaus teljesen másképp reagált a hírre. A szervezet weboldalán megjelent közlemény szerint az amerikai bíróság ítélőképességét megzavarták a spammerek. Közlésük szerint a szervezet nem is rendelkezett védelemmel az ügyben – az ítélet tulajdonképpen az ellenérvek hiánya mellett született meg. Az ilyen döntéseket angolul default judgmentnek nevezik, és ennek alkalmazása bevett gyakorlat jónéhány USA-beli államban.

A Spamhaus szerint azonban az ilyen ítéleteknek semmilyen érvényességük nincsen a brit területen bejegyzett szervezetekre nézve, így nem is szerezhető érvény a döntésnek az angliai jogrendszer alapján. „A spammelés illegális az Egyesült Királyságban; egy Illinois-i bíróság mégis azt rendeli el egy brit szervezettől, hogy hagyja abba az Illinois-ből Nagy-Britanniába irányuló spam blokkolását. Ez teljesen ellentétes a brit törvénykezéssel, mely elrendeli, hogy a spammereknek kell elsőként beszüntetniük a kéretlen elektronikus levelek küldetését.” – olvasható a Spamhaus közleményében. Emellett az is világossá vált, hogy a Spamhaus-nak esze ágában sincs abbahagyni az e360insighttól érkező spamek blokkolását, és várják szeretettel Linhardt jogi panaszát – a szigetországban.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom