Connect with us

technokrata

Ijesztő a Windows Vista!

Dotkom

Ijesztő a Windows Vista!

A Microsoft következő operációs rendszere még meg sem jelent, de máris a támadások össztüzébe került. Összefoglaló az elmúlt napok történéseiből.

Bob Gleichauf, a Cisco Systems biztonságtechnológiai csoportjának egyik vezetője a hét elején adott hangot a Windows Vistával kapcsolatos aggályainak. Szerinte az, hogy egy összetett IT-infrastruktúrát integrálnak az operációs rendszerbe, problémákat okozhat.

„A Vista egyes részei ijesztőek. A rendszerek összetettségének azon a szintjén bármi új fenyegetést jelenthet – ahogy új megoldásokat is hozhat. A biztonság mindig fejlődik, megpróbál az ellen építkezni, amiről még nem is tudunk.” – mondta Gleichauf egy, a Gartner által rendezett biztonsági összejövetelen. Később a szakember a Zdnet brit részlegének nyilatkozva arról számolt be, hogy a Cisco komolyan áttekintette a Microsoft operációs rendszerrel kapcsolatos frissítéseit, és felkészült egy széleskörű kiadásra a következő év elején. Erre azért van szükség, hogy a biztonsági problémákra lehetséges megoldásokat kapjanak az ügyfelek, ám azt sem tartotta kizártnak, hogy a frissítés nyomán új biztonsági kérdések merülhetnek fel.

„A Vista rengeteg problémát meg fog oldani. De minden akciót egy reakció követ, illetve előre nem látható mellékhatások és mutációk jelenhetnek meg. A hálózatok önkéntelenül is törékenyebbé válhatnak.” – nyilatkozta Gleichauf, aki arra is utalt, hogy a Microsoftnak komoly vitája van az Európa Tanáccsal (ET) a Vistába integrált biztonsági funkciók miatt. A Gartner felmérése szerint nem csak az öreg kontinens politikai vezetése aggódik az integráció miatt, de több vállalkozás is idegessé vált attól, hogy ezek a funkciók megjelennek a Vistában és ezzel újabb problémák születnek. A legtöbb gazdasági szervezetnek ugyanis már van egy védelmi rendszere, melyet a Windows Vistában rejlő lehetőségek ugyan bizonyos szinten kiválthatnak – az új rendszerre való átállás azonban óhatatlanul is problémássá, kockázatossá válhat.

Mindeközben az sem teljesen világos, hogy Redmond mit is akar az operációs rendszeren belül tudni és mit nem. Erre jó példa a TPM (Trusted Platform Module), mely a korábbiakkal ellentétben már nem került teljes integrálásra.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom