Connect with us

Európa visszanyerte első helyét a befelé irányuló befektetések terén

Dotkom

Európa visszanyerte első helyét a befelé irányuló befektetések terén

Az érett gazdaságok helyreálltak, ahogy néhány feltörekvő piac lanyhult, az üzleti szolgáltatások pedig a legnépszerűbb befelé irányuló befektetések lettek.

Az IBM éves felmérése azokról az országokról, amelyek multinacionális cégektől fogadnak befektetéseket gyártás, szolgáltatás illetve kutatás és fejlesztés terén, feltárta, hogy Európa visszanyerte vezető pozícióját Ázsiával szemben 2005-ben, és az összes projekt 39 százalékát vonzotta. Ázsia az összes projekt 31 százalékát vonzotta. 2004-ben mindkét régió 35 százalékot ért el.

Az IBM-Plant Location International (IBM-PLI), azaz az IBM globális üzleti szolgáltatásain belül a globális helyi stratégiák szolgáltatása enyhe visszaugrásról tesz jelentést az érett gazdaságok esetén az erős gazdasági növekedés miatt, míg néhány vezető feltörekvő piac lanyhult több évig tartó nagyon erős befektetési kedv után.

Az üzleti szolgáltatások lettek a legnépszerűbb befelé irányuló befektetési projekt típus és az összes globális projekt 20 százalékát teszik ki, miközben a gyártási befektetések globálisan átlagban 20 százalékkal csökkentek, negyedévente kb. 800 projektre 2005-ben. Az új kutatási és fejlesztési központok befektetései meglehetősen stabilak maradtak 2005-ben és globálisan negyedévente 2000 projektet valósítottak meg.

Emellett a felmérés megállapította, hogy ismét 15 ország fogadta az összes befelé irányuló befektetés 70 százalékát. Négy ország került az első 15 közé 2005-ben – Lengyelország, Románia, Szingapúr, EAE, amelyek Hongkong, Magyarország, Spanyolország illetve Svédország helyét vették át. Figyelemre méltó, hogy az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország jelentősen több befektetést nyert el és növelte saját piaci részesedését.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom