Connect with us

technokrata

Egyre szervezettebb a bűnözés az Interneten

Dotkom

Egyre szervezettebb a bűnözés az Interneten

A cybertér rosszakarói mind inkább valamely szervezett bűnözői csoport tagjaként tevékenykednek.

Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma számítógépes és szerzői jogokkal kapcsolatos bűnözéssel foglalkozó részlegének helyettes vezetője, Christopher Painter nemrég hivatalosan számolt be arról, hogy a cyberbűnözés szervezetté válása tovább folyik. Amint arról már számos alkalommal írtunk a Terminalon, az utóbbi néhány évben a valós életben tevékenykedő bandák, bűnözői csoportok is meglátták az Internetben rejlő (elsősorban pénzügyi) lehetőségeket – a trend pedig inkább erősödött, mintsem mérséklődött volna.

Painter szerint egy számítógépes támadásnál mindinkább az anyagi pénzszerzés a motivációs tényező, nem pedig az az „erőfitogtatás”, hogy a támadó képes megtenni a rendszerek feltörését. Az amerikai igazságügy képviselője úgy véli: annak ellenére, hogy a média inkább a tinédzser hackerekkel foglalkozik, azok az inkább névtelenségben maradó személyek jelentik az igazi problémát, akik komoly anyagi károkat okoznak. Persze a magányos harcos típusa nem halt ki, csak súlya jócskán lecsökkent az elmúlt pár évben.

Sőt, mi több, nem csak a való életben létező bűnözői csoportok jelentenek fenyegetést, hanem azok is, melyek kihasználják az Internet elosztottságában rejlő előnyöket a „hálózatépítés” tekintetében is. Painter szerint már több olyan bűnbandáról is tudnak, melyek az Interneten szerveződtek egy egységbe, a cybertéről függetlenül pedig nem is találkoztak egymással.

A szervezett bűnözés többnyire a személyazonosságot igazoló adatok ellopására irányul, emellett fontos célja még a hitelkártyákkal való visszaélés; de ide sorolható a botnetek létrehozása, szervezése, bérbe adása is. Lefülelésüket az is nehezíti, hogy a megtámadott cégek, szervezetek gyakran mélyen hallgatnak az incidensről. Ez ellen csak az első lépés lehet az a rendelkezés, mely az USA tagállamainak többségében már életbe lépett, és amit az Európai Unió is bevezetni tervez – a távközlési szolgálatók bejelentési kötelezettsége (részletek itt).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin