Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyobb közbiztonság és jobb információellátottság Győrben

Dotkom

Nagyobb közbiztonság és jobb információellátottság Győrben

Győr városa továbbfejleszti a ´digitális Győr´ projektet, amely a maga nemében Magyarországon még mindig egyedülálló kezdeményezés.

A digitális Győr projekt 2003-ban indult az egész városban elérhető, szélessávú internet- hozzáférés feltételeinek megteremtésével, melynek megvalósítása a város üzleti élete és lakossága számára egyaránt stratégiai fontosságú előrelépést jelent.

A digitális Győr projekt egy városi szélessávú vezeték nélküli internetes hálózat kialakításával hozzájárul a város gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. Egy Public-Private Partnership (köz- és magánszféra közti együttműködés) keretében a város egy moduláris, skálázható, szabványos vezeték nélküli digitális infrastruktúra létrehozását célozza meg, melynek magja egy térinformatika alapú adatintegrációs alkalmazás lesz. Az integrációs alkalmazás egyesíti majd a különféle köz- és magánszférai intézmények adatait, digitális szolgáltatásait.

A digitális Győr stratégiai fontosságú befektetés lesz a város gazdaságában és a lakosság számára egyaránt. Olyan infrastruktúrát fog megteremteni, mely az Internet adta lehetőségeket kínálja az üzleti világnak, és az itt élőknek, hogy élvezhessék annak minden előnyeit. A digitális alkalmazások egy sor képzési lehetőséget nyitnak, és feltárják a modern társadalom egyéb lehetőségeit is.

Ezen projekt előkészítésére Győr Megyei Jogú Város a Széchenyi István Egyetemmel közösen 23 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a teljes rendszer megvalósítási tanulmányának elkészítésére. A tanulmány meghatározza a rendszer technikai paramétereit, a rendszer szolgáltatásait igénybe vevők körét, a lehetséges szolgáltatási portfoliót, valamint a rendszer kiépítésének és üzemeltetésének pénzügyi modelljét.

A közterületi tájékoztatás javítására a mozgássérültek számára is hozzáférhető információs oszlop került a Győri Fürdőbe, illetve az önkormányzat egy újabb információs oszlop kihelyezését tervezi a Megyei Könyvtár elé. Ezeken a berendezéseken Győrrel kapcsolatos közérdekű információk érhetők el. A projekt későbbi szakaszában elektronikus önkormányzati szolgáltatások is elérhetők lesznek az információs oszlopokon.

A fenti eszközökön kívül több vezeték nélküli, a rendőrségi bázisra képeket továbbító térfigyelő kamerát szereltek fel a város forgalmasabb, biztonsági szempontból fontosabb pontjain. Jövőbeli tervek közt szerepel, hogy a Rendőrséggel közösen a rendszert tovább bővül, valamint hogy mobil kamerák segítségével kiemelt turisztikai és sport rendezvények biztosítása is hatékonyabban valósulhat meg.

A projekt irányítói következő lépésként Győr belvárosának teljes lefedését biztosító, vezeték nélküli információs hálózat beindítását határozták el. Ezt követően pedig egy olyan tömegközlekedései rendszert kívánnak kiépíteni, mely lehetővé tenné, hogy a forgalomirányítás valós idejű információkat kapjon a tömegközlekedési járatok telítettségéről és pillanatnyi helyzetéről. A tömegközlekedési eszközök megállóiban várakozó utasokat a következő járat érkezési idejéről, illetve annak telítettségét az ott elhelyezett információs terminálokon keresztül fogják tájékoztatni.

További terv egy olyan tűzoltási bevetést támogató rendszer kifejlesztése, amely alkalmas lesz arra, hogy a tűzfészek közelében tartózkodó lévő tűzoltó sisakkamerájáról közvetített kép a parancsnoki jármű számítógépének monitorján megjelenjen.

A rendszer magában foglalja majd valamennyi hivatal már kiépített digitális hálózatát, s ez által megteremtődik az úgynevezett E-önkormányzati ügyintézés technikai lehetősége, amely szintén a lakosság kényelmesebb ügyintézését szolgálná. A projektet Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Program támogatásában jelenleg valósítja meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés