Connect with us

Nagyobb közbiztonság és jobb információellátottság Győrben

Dotkom

Nagyobb közbiztonság és jobb információellátottság Győrben

Győr városa továbbfejleszti a ´digitális Győr´ projektet, amely a maga nemében Magyarországon még mindig egyedülálló kezdeményezés.

A digitális Győr projekt 2003-ban indult az egész városban elérhető, szélessávú internet- hozzáférés feltételeinek megteremtésével, melynek megvalósítása a város üzleti élete és lakossága számára egyaránt stratégiai fontosságú előrelépést jelent.

A digitális Győr projekt egy városi szélessávú vezeték nélküli internetes hálózat kialakításával hozzájárul a város gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. Egy Public-Private Partnership (köz- és magánszféra közti együttműködés) keretében a város egy moduláris, skálázható, szabványos vezeték nélküli digitális infrastruktúra létrehozását célozza meg, melynek magja egy térinformatika alapú adatintegrációs alkalmazás lesz. Az integrációs alkalmazás egyesíti majd a különféle köz- és magánszférai intézmények adatait, digitális szolgáltatásait.

A digitális Győr stratégiai fontosságú befektetés lesz a város gazdaságában és a lakosság számára egyaránt. Olyan infrastruktúrát fog megteremteni, mely az Internet adta lehetőségeket kínálja az üzleti világnak, és az itt élőknek, hogy élvezhessék annak minden előnyeit. A digitális alkalmazások egy sor képzési lehetőséget nyitnak, és feltárják a modern társadalom egyéb lehetőségeit is.

Ezen projekt előkészítésére Győr Megyei Jogú Város a Széchenyi István Egyetemmel közösen 23 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a teljes rendszer megvalósítási tanulmányának elkészítésére. A tanulmány meghatározza a rendszer technikai paramétereit, a rendszer szolgáltatásait igénybe vevők körét, a lehetséges szolgáltatási portfoliót, valamint a rendszer kiépítésének és üzemeltetésének pénzügyi modelljét.

A közterületi tájékoztatás javítására a mozgássérültek számára is hozzáférhető információs oszlop került a Győri Fürdőbe, illetve az önkormányzat egy újabb információs oszlop kihelyezését tervezi a Megyei Könyvtár elé. Ezeken a berendezéseken Győrrel kapcsolatos közérdekű információk érhetők el. A projekt későbbi szakaszában elektronikus önkormányzati szolgáltatások is elérhetők lesznek az információs oszlopokon.

A fenti eszközökön kívül több vezeték nélküli, a rendőrségi bázisra képeket továbbító térfigyelő kamerát szereltek fel a város forgalmasabb, biztonsági szempontból fontosabb pontjain. Jövőbeli tervek közt szerepel, hogy a Rendőrséggel közösen a rendszert tovább bővül, valamint hogy mobil kamerák segítségével kiemelt turisztikai és sport rendezvények biztosítása is hatékonyabban valósulhat meg.

A projekt irányítói következő lépésként Győr belvárosának teljes lefedését biztosító, vezeték nélküli információs hálózat beindítását határozták el. Ezt követően pedig egy olyan tömegközlekedései rendszert kívánnak kiépíteni, mely lehetővé tenné, hogy a forgalomirányítás valós idejű információkat kapjon a tömegközlekedési járatok telítettségéről és pillanatnyi helyzetéről. A tömegközlekedési eszközök megállóiban várakozó utasokat a következő járat érkezési idejéről, illetve annak telítettségét az ott elhelyezett információs terminálokon keresztül fogják tájékoztatni.

További terv egy olyan tűzoltási bevetést támogató rendszer kifejlesztése, amely alkalmas lesz arra, hogy a tűzfészek közelében tartózkodó lévő tűzoltó sisakkamerájáról közvetített kép a parancsnoki jármű számítógépének monitorján megjelenjen.

A rendszer magában foglalja majd valamennyi hivatal már kiépített digitális hálózatát, s ez által megteremtődik az úgynevezett E-önkormányzati ügyintézés technikai lehetősége, amely szintén a lakosság kényelmesebb ügyintézését szolgálná. A projektet Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Program támogatásában jelenleg valósítja meg.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom