Connect with us

Hirdetés

technokrata

Javítatlan IE hiba miatt támadott PC-k

Dotkom

Javítatlan IE hiba miatt támadott PC-k

Windows-os számítógépeket sodor veszélybe az a biztonsági rés, mely javítatlanul tátong az Internet Explorerben.

Még a múlt héten, a Microsoft által kiadott javításgyűjtemény megjelenése után derült ki, hogy létezik egy olyan hiba, mely a redmondi fejlesztésű böngészőket érinti. Az Internet Explorerben levő biztonsági rést kiaknázni képes kód ugyanis kikerült az Internetre, azt némi utánajárás után bárki fellelheti. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan, még a javítás kiadása előtt megjelenhet egy olyan féregszerű digitális fenyegetés, mely ellen a legtöbb PC védtelen lesz.

Hacsak nem alkalmaznak tulajdonosaik megelőző lépéseket. A Microsoft vizsgálatai szerint a sebezhetőség létezik, és tenni ellene az ActiveX és aktív scripting vezérlők letiltásával lehet. Nyilván minimálisra csökkenthető a kockázat akkor is, ha az internetező más böngészőt (Firefoxot, Mozillát, Netscape-et, Operát stb.) használ.

A Symantec vizsgálatai szerint kétféle kimenetele lehet egy sikeres támadásnak: a behatoló vagy képessé válhat az Internet Explorer lefagyasztására, vagy átveheti a PC felett az ellenőrzést. Nyilván ez utóbbi eshetőség sokkal nagyobb problémát jelent, hiszen így adatok megtekintésére, módosítására, törlésére nyílik lehetősége a támadónak; a számítógép akár botnetbe is szervezhetővé válik.

Az összes, 5.01-es és 6-os Internet Explorer verzió érintett, számolt be a részletekről a French Security Incident Response Team (FrSIRT). A francia csapat kritikusnak, minősítési skálájukon a legmagasabb besorolásúnak titulálta a hibát. Arról azonban nem esett szó, hogy vajon a hetes Internet Explorert használók is veszélyben vannak-e. Ami viszont biztos, hogy a Microsoft egyelőre nem kapott tájékoztatást olyan esetről, melyben a fent említett sérülékenységre alapozva törtek volna be valaki vagy valamely szervezet rendszerébe.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés