Connect with us

Böngészés biztonságosan – vagy mégsem?

Dotkom

Böngészés biztonságosan – vagy mégsem?

Képzeljünk el egy böngészőt history, coockie, automatikus űrlapkitöltés és webcache nélkül – ez az ingyenes, kisméretű Browzar. Amiről azt állítják, hogy adware.

A Browzar azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy felhasználójának magánszféráját a legmesszemenőbbekig tiszteletben tartja. Fejlesztője ugyanis úgy alkotta meg, hogy a szoftver nem tárol adatokat sütik, history, webes gyorsítótár vagy automatikus űrlapkitöltés révén – írtuk még a múlt héten. Úgy tűnik, egyik állítás sem állja meg teljesen a helyét: a szoftvert a freeware licenc helyett többen is adware-nek sorolták be.

A kezdőlap például nem változtatható meg – ez pedig a Browzar keresőmotor oldala. Amikor egy internetező keresést végez a szoftver révén, akkor a böngésző fejlesztőjével, Ajaz Ahmeddel megállapodásban levő Overture reklámjai és szponzorált linkek kerülnek a találatok élére. Ahmed egyébként visszautasította a vádat, hogy adware lenne szoftvere; semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy ugyanúgy működik, mint a többi keresőmotor.

Mindazonáltal gyorsan ízekre szedte a programot a média. Adware státusza mellett biztonságosságát is megkérdőjelezték: Scott Hanselman, a Computer Zentől például képes volt adatokat találni azokról a website-okról, melyeket korábban felkeresett a böngészővel.

A böngésző egyébként egy Internet Explorer shell browser, azaz csak a Microsoft szoftverével együtt képes működni (e tekintetben hasonló a Maxthonhoz). Ahmed szerint ennek a kialakításnak megvan az az előnye, hogy amikor maga az Internet Explorer frissítést kap, akkor abból a Browzar is profitál.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom