Connect with us

technokrata

Mi lesz a megtört másolásvédelemmel?

Dotkom

Mi lesz a megtört másolásvédelemmel?

A zenei alkotásokat védő Apple és Microsoft védelmi eljárásokat is megtörték nemrég – újra.

A múlt hónapban több olyan, egymástól különálló alkalmazás is megjelent a Világhálón, amely a digitális jogkezelési (digital rights management – DRM) eszközöket hivatott kiiktatni a két technológiai óriás zenevédelméből. Míg az egyik program a Microsoft Windows Media DRM-jét vette célba, addig a másik az Apple Fairplay megoldását képes kiiktatni.

Talán csak azért kaptak nagyobb hangot a történtek, mert egy hónapon belül került sor a két legnagyobb védelmi technika kompromittálódására. A szerzői jogokat védő rendszerek ugyanis időről-időre kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, újabb és újabb biztonsági rések jelennek meg a technológiában, melyet a programozásban jártas crackerek rendre ki is használnak. A Gartner egyik elemzője, Michael McGuire szerint habár nem hetente, de azért elég gyakran kerül sor a másolásvédelmet kicselezésére.

Augusztus 19-én tűnt fel a Microsoft DRM-jét kicselezni hivatott FairUse4WM alkalmazás egy fórumban – használatával eltávolítható a technológia az ezt a megoldást használó zeneletöltő site-ok dalaiból. Ennek természetesen Redmond nem örült, és kevesebb mint két hét alatt ki is adta azt a patch-et a technológiát licencelők számára, mely megszünteti a „rést a pajzson”. Persze addig, amíg ezen cégek nem veszik használatba a frissítést, az internetezők szabadon garázdálkodhatnak a kijátszható védelemmel biztosított zenék között.

Az Apple oldaláról pedig a QTFairUse6 okozott fejtörést a jogvédőknek és az online zenei boltot kínáló vállalatnak. Ez utóbbi alkalmazás az Itunes-t magát használja arra, hogy bizonyos dekódolási munkákat elvégeztessen vele. Ez esetben azonban nem olyan önműködő a jogvédelem eltávolítása, mint a microsoftos rendszerekben; az Apple talán pont ezért nem kapkodta el a patch kiadását.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom